Vad är en Amanita?

svamp i Amanita släktet finns på alla kontinenter, inklusive Antarktis. En av de mest kända svampar på jorden är i Amanita släktet, den är mycket giftig flugsvamp eller Amanita muscaria . Andra medlemmar av släktet är också mycket giftiga, men det finns några ätliga och även läckra amanitas. Om samla ätbara amanitas för livsmedel, bör särskild försiktighet iakttas, eftersom ätliga arter kan likna giftiga arter.

Alla Amanita svampar har ett antal särdrag som gör dem lätta att identifiera. Unga svampar har en allmängiltig slöja som täcker hela svampen, bildar vad vissa svamp jägare tyvärr misstag som Puffball. Som svampar mogna, driva de genom slöjan, lämnar en kopp som volva vid foten av svampen. Att hitta volva, kanske du måste gräva svampen upp, eftersom det ofta lurar under jord. Amanitas har också en vit Spore print och tätt gälar som är helt knuten till stammen. Många amanitas har också en partiell slöja som täcker den känsliga gälarna medan svampen mognar, vilket lämnar en ring runt stammen av svamp efter det drar iväg. Den universella slöja ofta lämnar fläckar eller vårtor på ytan av svampen, och resterna av den partiella slöjan ibland dinglar från taket på svampen.

De flesta amanitas är giftiga, det finns flera ätliga arter i släktet. Den mest kända ätbara Amanita är Caesars champinjon, en rosa Amanita med en lika rosa spore print. Svampen finns utspridda över hela Europa, och liknande nordamerikanska arter är också ätliga. Denna särskilda Amanita är ganska god, och kan ibland hittas på de europeiska marknaderna i säsong. Den tjocka, något torr svamp är läcker i en mängd olika preparat.

Amanita muscaria är nog det mest kända Flugsvampar, och kan lätt identifieras genom sin röda mössa med distinkta vita vårtor. Svampen härstammar faktiskt i Europa, men fördes över till Nordamerika med transporter av växter och trä, med lätt för markmiljön som lövträd såsom ek. Andra välkända amanitas inkluderar FLUGSVAMP, även kallad Vit flugsvamp, en distinkt vit utan gälar svamp. Släktet omfattar också döden änglar, flera vita konkretiseras Amanita arter som är mycket dödlig.

På en mild nivå, kan giftiga amanitas orsaka kräkningar, diarré, buk-och smärta. Svamparna kan också orsaka allvarliga skador på lever och njurar, som i slutändan kommer att leda till döden om förgiftningen inte behandlas. Amanitas är den främsta orsaken till svamp dödsfall. Eftersom de finns på alla kontinenter och liknar många ofarliga eller ätbar species, är det viktigt att svampen jägare lär hur man korrekt identifiera svamp innan man äter dem: om du är osäker, kasta ut den!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.