Vad är dalmatisk?

dalmatiska är en icke-idrottsliga hundras gjort världsberömd genom sin distinkta svarta eller lever-färgade fläckar. Denna hundras är den enda erkända prickiga rasen i världen, och det är också en av de äldsta kontinuerligt existerande hundraser. Ursprunget till Dalmatiens sträcka tillbaka till åtminstone 1300, och tyder på att den prototyp för denna prickiga rasen kan vara ännu äldre, eftersom hundar anmärkningsvärt liknande Dalmatiner visas i målningarna som pryda egyptiska gravar.

Dalmatiner är medelstora, med mycket muskulös organ och små, diskett öron. I renrasiga hundar, bara svart eller lever-färgade fläckar redovisas, även om andra Dalmatiner kan utvecklas fläckar i olika färger, eller plåster. Dessa hundar är bekant mycket energisk, som ibland kan leda till problem när de hålls som husdjur. Rasen har en historia av dövhet och en tendens att behålla urinsyra, vilket kan leda till ledvärk, men uppfödarna har försökt att minimera dessa ärvda egenskaper.

Denna ras utvecklades som en vagn hund, för att löpa parallellt vagnar. Som en följd av hundarna är extremt snabba, så att de kan hålla jämna steg med hästar, och de har även en hög uthållighet för långa resor. Traditionen att hålla en dalmatiska som en vagn hund förklaras användningen av Dalmatiner som maskotar för brandstationer: dessa hundar hölls ursprungligen att följa hästdragna eld apparater, och när hästarna kom, stannade den Dalmatiner.

På grund av sin avel, Dalmatiner behöver leva i miljöer där de får mycket motion, tillsammans med möjligheten att spela. Långa dagliga kör krävs och användning av ett koppel för kontroll rekommenderas starkt, eftersom en dalmatisk kan besluta att ta bort och vandra i några dagar för att arbeta bort överflödig energi. Dalmatiner är också mycket lekfulla, och de oftast komma bra överens med barn och andra djur, om de är välutbildade.

Den dalmatiska har ett rykte om att vara svårt att handtag och tåg. I själva verket behöver Dalmatiner en fast hand, men de är också mycket känsliga och lojala hundar. En erfaren tränare kan ofta visa en mycket väluppfostrad hund, medan oerfarna handläggare kan oavsiktligt ge sina hundar dåliga vanor, eller lära sina hundar att vara rädd för människor, då de kan nafsa eller agera ut. Denna ras är inte rekommenderas för oerfarna hanterar, eller människor som inte kan ägna allvarlig tid att utöva sina hundar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.