Vad är anemoner?

anemoner, även kallad gorgonians och hav piskor, är nattdjur havslevande djur som ser mer ut som växter än djur. De är vetenskapligt anses tillhöra riket Animalia, stammen Cnidaria, klassen Anthozoa, underklassen Alcyonaria, och ordern Gorgonacea. Anemoner är sessile, vilket innebär att de inte kan röra sig, och de är uteslutande förekommer i havsvatten miljöer. De lever i haven runt om i världen. De är särskilt lämpad för tropiska och subtropiska hav vatten och ofta på grunt vatten nära delstaten Florida och platser som Bermuda och Västindien.

Sea fans består av enskilda polyper som bildar kolonier av djuren. Dessa kolonier står normalt vertikalt och verkar tillplattade med grenar, att skapa en fan-utseende. De kan dock ibland verka yvig eller ser ut piskor. Ibland är de även visas täckt. Kolonier av polyper hornkorall kan växa till vara många meter höga och expandera flera meter över ännu har bara några inches i tjocklek. Anemoner förekommer ofta i väldigt ljusa färger, som rött, lila och gult. Den hornkorall underordning Holaxonia är den som formar flexibel, fan-liknande framträdanden, som kallas gorgonin. Underordningen Scleraxonia, å andra sidan har ett skelett grunden består av kalcium-liknande strukturer som bildar täta grupper. Vissa arter beter sig mer som korall, täckande som Coral gör. Däremot fäster de flesta anemoner inte sig svårt nog. Vanligtvis, anemoner att bosätta sig i lera eller sand, och vissa behöver upp till 8 inches (20,32 cm) av sand på sig att ankaret. Det finns åtta tentakler på varje hornkorall polyp. De används för att fånga plankton och andra små partiklar, som sedan konsumeras. Den process där de äter kallas filtrera utfodring. Deras framgångsrika utfodring kan få hjälp när de placeras mot strömmen i vattnet. Detta ger dem möjlighet att maximera sin livsmedelsförsörjning.

anemoner ligger oftast i grunt vatten. Dock har vissa bor flera tusen meter under vattenytan. Hur de ser ut och hur stora de växer tycks bero på var de befinner sig. Till exempel har de en mer fan-liknande form och är mer flexibla normalt återfinns i grundare vatten som har starkare strömmar. Å andra sidan, de som är längre, smalare och mycket mindre flexibla normalt återfinns i djupare vatten som har en lugnare aktuell.

Intressant, andra typer av havet fauna att bosätta sig i kolonier hornkorall. Dessa inkluderar ormstjärnor och Hydrozoa. Den pygmé Seahorse är känt att bo bland grenarna av vissa typer av anemoner. Men det här ser Sjöhäst väldigt lik sin hornkorall värd och kan kamouflera sig i sitt hem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.