Vad är Wolf tänder?

Wolf tänder är rudimentär premolarer finns i många hästdjur såsom hästar, åsnor och zebror. I nationell hästdjur som hästar, är vargen tänderna ofta bort för att förhindra muntliga smärta och andra tandproblem, men i vissa fall kan de lämnas kvar, veterinärer vanligtvis bestämmer vad vi ska göra med vargen tänder från fall till fall. Rutinmässig tandvård för hästar är särskilt viktigt eftersom tandproblem kan få hästen att bekämpa bitar eller handla upp. Som alla människor som har upplevt dental smärta vet, är det svårt att koncentrera sig på uppgifter när man tänder orsakar smärta.

hästdjur har två typer av tänder: framtänder och kindtänder. De framtänder är längst fram i munnen, och de är separerade från kindtänderna genom en lucka som kallas interdentala utrymme. När vargen tänder gör utbrott, vilket sker i cirka 50% av hästdjur, visas de vanligen i interdentala rymden, och de tenderar att vara nära molarer. Vanligast, varg tänder visas i överkäken, även om de har observerats i underkäken liksom, typiskt en varg tand bryter ut på varje sida av munnen. Dessa tänder ser ut trubbiga små pinnar, ibland med en skarpare punkt. Beroende på placeringen av en varg tand, kan den orsaka obehag för hästen. Wolf tänder kan folkmassa andra tänder, till exempel, eller de kan störa lite. Om vargen tänderna är i direkt anslutning till kindtänderna kunde bit glida mellan vargens tänder och molarer och nyp ihop tandköttet, vilket orsakar extrem smärta.

Vanligtvis varg tänder dyka upp inom de första 18 månader, varvid en veterinär kommer att besluta vad vi ska göra åt dem. Ibland kan en häst har blind varg tänder, tänder som ligger platt mot tandköttet istället för utbrott, vilket kan göra dem svåra att upptäcka. Om positionen av varg tänder inte verkar problematiskt, kan veterinären lämna dem helt enkelt på plats. Men om vargen tänder ser ut som de är i en besvärlig plats, kommer veterinären rekommendera extraktion. Vissa hästar tandläkare föredrar att extrahera alla varg tänder så snart de dyker upp, under förutsättning att de inte kan bli ett problem om de inte är närvarande.

A välutbildad häst kommer förhoppningsvis ha varit väl hanteras innan en veterinär måste ta bort vargen tänder, och hästen har redan haft sina tänder flutit, i vilket fall kommer det att bli förtrogen med tanken på tandvård. Floating är ett förfarande där vassa kanter på tänderna är arkiverat ner till göra hästen mer bekväm. Om en häst är mun-blyg eller veterinären vill göra processen enklare, kan lätt sedering användas för att hålla hästen lugn för de 10 minuter förfarandet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.