Vad är Tidepooling?

Tidepooling eller tide pooling är en utomhus aktivitet som innebär besök klippiga tidvattenmiljön zon längs en kuststräcka. Den intertidal zonen är den region där havet möter land, vilket innebär att under högt tidvatten och hårt väder är det område som i havsvatten, och vid lågvatten, avtar vattnet. Som ett resultat, är värd för tidvattenmiljön zon ett antal fascinerande organismer som särskilt måste anpassas till de unika förutsättningar som kan hittas där. När folk tidepooling, utforska det området, titta på de organismer de hittar och ofta fotograferar dem.

Klippiga kuster skapa förutsättningar för tidepooling, med fördjupningar i berget bilda pooler som håller havsvattnet efter havet avtar, vilket gör att djuren att överleva tills det ökande översvämningarna i området igen. Alla dessa pooler kan utgöra ett mikrokosmos av liv, hosting otroligt olika varelser och tång. Tidepooling kan vara roligt för folk i alla åldrar, eftersom ett antal intressanta varelser inklusive skålsnäckor, musslor, små kräftdjur som krabbor, kan anemoner, sjöstjärnor, havstulpaner, sjöborrar, gurkor hav och chitons hittas i tidepools. När du går tidepooling, finns det några saker att komma ihåg. Den första är att havet kan vara farligt, och det är viktigt att kontrollera en flod diagram för att se till att du går tidepooling under en period av lågvatten. Det är också en bra idé att bära robust, closed-toed skor med bra grepp för att undvika att halka på stenar och tidepoolers bör alltid är vänd mot havet, som sneaker vågor kan dyka upp när som helst. Tidepoolers kanske också vill ha en naturguide att identifiera de varelser som de ser, tillsammans med en kamera för att dokumentera erfarenheter. Det är också en bra idé att skydda djuren i tidepools. Många av organismerna i tidepools kommer att dö om de utsätts för långvarigt solljus, så om du flyttar en sten eller en bit tång för att se något tydligare, lägger tillbaka den när du är klar. Tidepoolers ska aldrig försöka bända organismer bort stenarna, eftersom det kan skada eller döda dem, och de bör se sitt steg för att undvika att krossa de djur som kallar tidvattenmiljön zonen hem.

>

man tittar på det marina livet på en tidepooling resa kan vara en bra introduktion till naturen för yngre människor, eftersom det kommer säkert väcka deras intresse för vad som ligger djupare i havet. Det kan också vara en bra utgångspunkt för ett samtal om bevarande och mångfalden av liv. För äldre tidepoolers kan tidepooling vara ett intressant och roligt sätt att få utanför ett par timmar, och för att bekanta sig med livet på ett ställe de besöker, eller deras egen bakgård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.