Vad är Poison Oak?

Poison Oak är en buske-liknande form av Poison Ivy och är medlem av cashewnötter familjen Anacardiaceae.

Poison Oak från sydöstra USA kallas Rhus quercifolia, och bladen är indelade i tre häften med tjock päls och tre till seven lober. Den giftiga frukten är vit och bär-liknande och är något håriga. På Stillahavskusten, är gift ek sorten Rhus diversiloba. Det är buskiga eller ibland en klängväxt med tre-broschyr blad och tandat blad som är hårlösa. Båda arterna är giftiga, precis som apoison murgröna. Anläggningen är vanligtvis hittas på höjder under 4. 000 fot (1. 200 meter).

kemikalien Giftet ek är urushiol och det finns i alla delar av anläggningen. När du trycker på den, är oljan av giftet absorberas av huden och ett resultat utslag. Utslagen är konsekvensen av din kropp försöker kämpa mot giftet. Du kan få en reaktion genom att vidröra någon del av giftet oakplant och om ditt djur har vandrat igenom den och du trycker på sällskapsdjur, du kan också få smittan. Intressant, husdjur är immuna mot villkoret. Du kan också få förgifta ek från att röra dina kläder om den innehåller även spårmängder av urushiol. När du väl har absorberat den giftiga oljan i huden och utslagen dyker upp kommer du inte att sprida utslag som kliar. Detta beror på att utslaget är direkt orsakas av immunförsvaret, inte från förgifta sig själv. Den olja som kan sekret från utslag är inte giftig urushiol, men en olja som utsöndras från din egen kropp. Du kanske tror att du sprider smittan genom att skrapa, men du inte.

Det bästa sättet att undvika att förgifta ek är att erkänna det och när du kommer hem från en vandring, tvätta allt du hade på sig-inklusive dina skor!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.