Vad är Panosteitis?

Panosteitis är en smärtsam ben tillstånd som konstaterats i en del stora hundar, främst dobermann, retriever, grand danois, labrador, Basset Hounds, och tyska Shepherds. Dessutom är sjukdomen betydligt vanligare i hanhundar än tikar. Vanligtvis blir panosteitis framträdande hos hundar med större ben densitet. Det finns inga varningstecken att husdjursägare att söka vård vid smärttillstånd och krämpor Även röntgenstrålning inte kan uppfatta sjukdomen innan den börjar.

Vanligtvis är det främre benet ben påverkas först. Då smärtan, som är så svår att tillfälligt krymplingar djuret, flyttar till bakbenen. Oförmågan att flytta och det uppenbara tecken på smärta är de enda symtomen husdjursägare iaktta i sin hund när sjukdomen har satt i.

De flesta panosteitis fall ske efter det att hunden blir två månader gammal. Villkoret kommer och går, dock, vilket gör det svårt att behandla. Smärtstillande läkemedel används vanligen för att minska svår smärta i samband med panosteitis. I vissa fall, anti-inflammatoriska läkemedel sätts också. Om en hund är så svaga att det inte kan röra sig lätt och söka vatten och mat, uttorkning och svält är potentiella risker. I detta fall kan en veterinär måste administrera intravenös (IV) vätskor. En del experter tror panosteitis kan vara en odiagnostiserade virusinfektion. Andra känner att det kan finnas en genetisk koppling eftersom en stor andel av tyska vallhundar och andra särskilda raser diagnosen panosteitis under sin livstid. Sjukdomen blev också vanligare i hundens befolkningen efter valpsjuka vaccinet släpptes på marknaden. Eftersom detta vaccin är tillverkad av benvävnad del experter tror att benvävnad från vaccinet kan interagera med hundens ben och leder till villkoret. Oavsett orsak finns det idag inget botemedel mot villkoret.

Vanligtvis varar ett fall av panosteitis längre än två månader, och det cykler på och av i ett år innan de försvinner helt. De flesta fall försvinner med tiden som valpen går vuxenlivet omkring två års ålder. Inga tecken på panosteitis kvar och effekterna av sjukdomen inte skadar djurets förmåga att springa eller gå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.