Vad är Moonstone?

Månsten är en typ av fältspat, den vanligast förekommande mineral grupp i jordskorpan. Fältspat består huvudsakligen av silikat av aluminium med spår av andra mineraler som natrium och kalcium. När fältspat formulär med kalium och uppnår en genomskinlig, pärlemoraktig utseende, är den känd som en månsten. Namnet på månsten kommer från likheten har till månen, och månstenar har använts i smycken, särskilt för kvinnor, under århundraden.

Flera delar av världen, bland annat Sri Lanka, har fyndigheter av månsten. Moonstone är klassificerat som en Ortoklas , vilket betyder att det utgör omkring vulkaniska och hydrotermiska inlåning, och har ett genomskinligt utseende, tillsammans med en skimrande lyster. Månsten är en typ av Ortoklas kallas adularia , efter Adula bergen i Schweiz, där stenen finns i överflöd distribueras. Adularia utkristalliseras vid en låg temperatur, och när den har formen av en opalescent sten, det är klassat som månsten. När hittades i grov, är en månsten inte en imponerande syn. En skicklig sten cutter måste ta fram det ljusa utseende sten, som måste skäras med omsorg. Normalt är månstenar skära i form av en Cabochon , en rund och polerad nedskärning som saknar facetter. Den Cabochon kan ta någon form, även droppformade, runda och ovala cabochons är alla vanliga. Om skära ordentligt, kommer stenen skimmer och flöde, uppvisar en fastighet kallas adularescence , efter det att familjen av rock som månstenar kommer från.

Alla månstenar har en blåaktig till vit nyans, Även basen färg på sten kan vara klar, vit, gul, orange eller grå. En Moonstone måste hanteras med försiktighet eftersom månstenar är mjukt och sprött. Om de hanteras kan de repa eller går sönder, även små repor kan repareras med topplack, vilket kommer att minska den totala storleken på månsten. Mest Moonstone smycken är avsedd att skydda stenen medan man visar upp sin adularescent kvalitet, och bärare av månstenar bör se till att de är väl sitter i sina fästen.

Även lämplig i männens smycken, verkar månsten oftare i bitar för kvinnor. Stora Moonstone cabochons kan användas i halsband och armband, medan mindre stenar används i örhängen och ringar. Månsten kan försiktigt torkas av med en mjuk trasa, och oljade om det förlorar lyster, men undvika att utsätta den för alltför lätta och starka kemikalier, och ta bort månsten smycke för att förhindra den från att nersänkt med dig bada eller ren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.