Vad är Manx katter?

Manx katter, uppkallad efter den Isle of Man där de har sitt ursprung, är en ras av kattdjur som har en naturlig spinal mutation. Denna mutation ger en kort och tjock svans eller en total avsaknad av en svans. Medan Manx katter är kända för att vara helt svanslösa att många av dem faktiskt har svansar som bara är kortare, eller stubbier än svansen på alla andra raser av katter. I själva verket har uppfödare klassificeras svans längd i fyra kategorier. En "stjärt" Manx, som även kallas en "longy" har en svans som är nästan lika lång som svansar på andra raser av katter. En "Stumpy" är en katt med en partiell svans. Manx katter med bara påbörjad av en svans, inte mer än några ryggkotor, kallas "risers" eller "rumpy stammar. " I detta fall kan svansen inte vara synlig om inte katten gör sitt mycket förkortad svans uttrycka glädje eller Det är känt att under päls. En "rumpy" eller "grop rumpy" Manx har ingen svans alls. Som nämnts ovan är detta den mest kända versionen av Manx katter.

Breeders klassificera sina kattungar bygger på längden på svansen. Även längden av berättelsen är baserad på gener och de flesta kullar producera kattungar med samma typ av svans, har uppfödare rapporterat kullar kattungar med varierande längder svans. Om Manx kattungar föds med svans, vissa uppfödare kommer docka dem. Detta är inte helt för estetik. Snarare har det konstaterats att Manx katter med partiell svansar är benägna att en viss form av mycket smärtsamma artrit. Svanskupering ibland bildade som en förebyggande åtgärd mot denna åkomma.

Även avsaknaden av eller förkortning av svansen är den mest uppenbara genetiska skillnaden mellan Manx katt och andra raser, det finns andra fysiska egenskaper som skiljer dem. Exempelvis Manx katter har bakben som är längre än frambenen. Dessutom kan Manx katter har två olika typer av pälsar. En korthåriga Manx har två lager päls. Bottenlagret är kort, och det översta lagret är längre och grövre. En långhårig Manx, som också är känd som en Cymric Manx, har också två lager av päls. Men båda rockar är av medellängd och har ganska silkeslen. Dessutom-katterna uppvisar brushane en längre, ibland lockigt plåster på päls-på magen, halsen, britches och öron.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.