Vad är Makaker?

Makaker är ett släkte av östapor hittade allt från Nordafrika till Japan. Östapor har vanligtvis svansar, men till skillnad från Nya världens apor, deras stjärtar är inte GRIP. Vissa individuella Makaker arter brist svansar, tjäna dem det gemensamma namnet på apa , men denna nomenklatur är tekniskt korrekt. Makaker är den mest utbredda primater släkte, och flera arter, såsom Rhesus Makaker och Barbary Makaker, är välkända för människor. p

Makaker ofta används i djurförsök, särskilt Rhesus Makaker, som är lätta att hålla i fångenskap. Flertal kända upptäckter och experiment har omfattat rhesus Makaker, alltifrån Rhesus faktor i blodet ökända experiment på moderns fattigdom genomförts under 1950. Rhesus Makaker allmänhet lever cirka 25 år, och i naturen, föredrar de ett brett spektrum av miljöer, inklusive gräsmarker, skogar och städer. Rhesus Makaker tenderar att vara djärv och intelligent.

Barbary Makaker, även kallad Barbary Apes eftersom de saknar svansar, bebo Marocko och Algeriet. En liten koloni av Barbary Makaker, sannolikt införs bebor Gibraltar. Barbary Makaker är listade som hotade, på grund av ökad avverkning aktivitet och dödande av jordbrukare och bybor. En populär myt menar att så länge Barbary Makaker leva på Gibraltar, kommer det brittiska behålla regeln där.

Alla makaker tenderar att leda sociala livet i trupper mellan 20 till 200, med en blandning av män och kvinnor. Honorna tenderar att vara fler än män, de flesta soldater efter en matriarchal ledarskap struktur. Många är mycket högt, och slagsmål mellan män är inte ovanliga, medan de flesta kvinnor arbetar i samarbete med varandra. Makaker uppvisar också könsdimorfism tendenser, med män visuellt skiljer sig från kvinnor i de flesta arter.

Pet och fångenskap makaker tenderar att föra sjukdomar tack vare sin förlossning, speciellt en sällsynt form av herpes som inte är skadligt för makaker men kan vara mycket skadligt för människor om passeras arter. Som ett resultat av personer som hanterar makaker ska använda skydd, inklusive handskar och masker, och bör se till att de är fullt vaccinerade. Makaker som hålls i fångenskap bör också rätt vård för att minimera risken för spridning av sådana sjukdomar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.