Vad är Earth First!?

Earth First! är en radikal miljörörelse, grundades 1979. Liksom många rörelser, Earth First! har genom ett antal mutationer, eftersom dess ursprungliga grundare, från en grupp djupt engagerad marginella aktivister till ett mer mainstream kollektiv som också innehåller extremt radikala medlemmar. Många medlemmar i Earth First! ta ecocentric synsätt baserat på djup ekologi, hävdar att alla levande organismer är i sig värdefullt. Medlemmarna arbetar för att värna miljön på en rad olika sätt, från tillåtet marscherar till sabotage. Det påstås, Earth First! grundades en van reser den sydvästra USA 1979. Dave Forman, Mike Roselle, Bart Koehler, Howie Wolke, och Ron Kezar var frustrerade över ledningen av miljörörelsen, och de bestämde att det var dags att ta aggressivt och beslutsamt, inspirerad av författare som Edward Abbey och Rachel Carson. Männen enades om "ingen kompromiss i försvar för Moder Jord" och slogan "Earth First!" kom till. Den första logotypen för organisationen skisserat en överkryssad skiftnyckel och klubba, ange organisationens engagemang Ekosabotage, sabotage genomförts i försvaret av miljön. I början av Earth First! genomförde medlemmarna ett urval av publicitet stunts, föreslagna nya metoder för markanvändning, och engagerade i mild Ekosabotage. I mitten av 1980-talet började organisationen att främja träd sitter som en effektiv metod för civil olydnad. I slutet av 1980-talet hade emellertid organisationen fått en klart häftig böjd, vilket var en fråga som berör många tidiga medlemmar, som senare tog avstånd från gruppen. Arrangörer började att främja en mer anarkistisk metod för organisation, med ett antal regionala celler och inget centralt ledarskap.

Inom Earth First! var det en hel del debatt om inriktningen för organisationen. Händelser som Redwood Summer främjas mer dialog, i slutändan skapa jorden First! idag. Enskilda celler försök att försvara miljön genom rättsliga medel som tilltalar planer timmer skörd och marscher, och genom civil olydnad såsom träd sitter och Ekosabotage. Många celler främja mätt och omtänksam åtgärder, rådgivning rättslig talan inför civil olydnad. Ledamöter som ansåg att rörelsen inte gjorde tillräckligt avstyckade att bilda Earth Liberation Front (ELF), medan rörelsen lockat mer sansade som handlade om att rädda jorden.

Earth First! termer sig en rörelse, snarare än en organisation, med argumentet att alla som bryr sig om miljön kan anses vara en Earth First! er. Många andra nationer har sina egna Earth First! rörelser, med medlemmar som varierar från radikala extremister till måttlig medlemmar i samfundet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.