Vad är Acritarchs?

Acritarchs är mystiska microfossils finns i stora mängder i strata från tiden 2. 1 billion till 400 miljoner år sedan. Referens verkade komplexa flercelliga organismer, ca 600 miljoner år sedan, men visste inte riktigt lyfta fram den "kambriska explosionen" cirka 540 miljoner år sedan. I grunden är alla små, röta resistenta, icke syra-löslig bit av organiskt material från Proterozoiska (2500-542 miljoner år sedan) strata kategoriserad som en acritarch. De flesta acritarchs tolkas som de fossila lämningarna av vilande cystor av gröna alger eller andra eukaryoter (komplexa encelliga organismer), som bildas då organismen är något under tvång och behöver gå i ide ett tag. När det gäller dessa fossil, "ett tag" visade sig vara för evigt. Vissa acritarchs kan också vara tidiga embryon.

Acritarchs är viktiga för studier av tidiga historia för livet på jorden eftersom de är bland de enda fossil som dagen före Ediacaran period (som började 635 miljoner år sedan) , när det enda liv på jorden anses ha encelliga. De acritarchs är per definition alla de verkligen kvar. Acritarchs oftast rester kvar av eukaryota organismer, snarare än bakterier, vilket är ungefär tio gånger mindre. Den första kända acritarch, Grypania , visas i fossila fynd ca 2,1 miljarder år sedan. Dessa små rörformiga fossil är bland de äldsta kända, några av dem når en centimeter i storlek, kolossal för en tid då den genomsnittliga organismen var cirka 10. 000-1. 000. 000 gånger mindre. Det råder osäkerhet om huruvida Grypania var en stor bakterie, en bakterie-koloni, eller en tidig alger (eukaryota), men dess storlek och konsekvent sätt har orsakat de flesta paleontologer att märka av alger.

Förutom Grypania , de flesta av de tidigaste acritarchs är enkla och sfäriska. Kraftfull mikroskop har gjort mycket för att avslöja deras hemligheter, eftersom de flesta nanonivå organisation har gått förlorat under de hundratals miljoner år. Från 2 till 1 miljard år sedan, är mångfalden av acritarchs ökar och exempel som hittades med olika yta ornamentik, såsom bulb-shaped blåsor spikar (som skulle ha stöts bort rovdjur), trekantiga, kanal-spets, eller hår som utskjutande och andra funktioner. Dessa acritarchs ger några av de tidigaste bevisen för förekomsten av predation och diversifiering av tidiga eukaryot liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.