Vad Sargassosnärja?

Sargassosnärja är en stor tång släkte som föredrar det öppna vattnet i tropikerna, men vissa arter kan hittas klamrar sig fast på stenar närmare stranden. Medlemmar i detta släkte kallas "Sargassum" av både biologer och lekmän, ett exempel på en situation där det vetenskapliga namnet för något är också dess vedertagna namn. Många är bekanta med begreppet Sargassum, tack vare ryktet om Sargassohavet, ett anmärkningsvärt inslag i Atlanten som har varit föremål för diskussion och kommentarer i hundratals år.

Liksom andra alger, är Sargassum en form av alger som har utvecklat en flercelliga struktur. Sargassum kännetecknas av mycket långa grenade fronds vilket kan göra det verkar nästan lummiga, och många har blåsor fyllda med luft som hjälper dem att flyta. I det öppna vattnet, dessa blåsor hålla Sargassum flytande nära vattenytan så att den kan fotosyntes energi. I områden med Sargassum är förankrat i botten, dessa blåsor hjälpa tång sträckan mot ljuset, skapa skog av tång som försiktigt bölja med vågorna. Det finns ett antal användningsområden för Sargassum. I vissa regioner, till exempel, är det samlas som gödsel. Det är också en näringskälla, särskilt i Japan, där det kan läggas till soppor och jästa med övriga ingredienser i sojasås att skapa en särskild smak. Många djur samtal Sargassum hem, eftersom tång ger skydd med sina rika fronds, tillsammans med ett gömställe från rovdjur och en källa till mat.

Sargassohavet är en stor del av Atlanten som ofta täcks av mattor av denna intressanta tång. Resenärer var i början mycket förvirrad av regionen, som såg bisarra med mattor av flytande alger på det som ibland var tjock nog för att kväva ett fartygs framsteg, och de antog att andra än tång, Sargassohavet var ofruktsam. Detta är faktiskt inte fallet. Tång värd ett antal djur, och Sargassohavet också spelar en viktig roll i utvecklingen av både europeiska och nordamerikanska ål, som reser till området för att lägga ägg.

>

Närmare stranden, förekommer Sargassum ofta i kombination med andra alger, skapar grönskande underjordiska skogar som är fyllda med allehanda fascinerande djur. Sargassum allmänhet mörkt brun till grön i färgen, med många förgreningar fronds och en något klibbig konsistens. Du kan också höra Sargassum kallade gulfweed, "särskilt i södra USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.