Hur Parrots Talk?

Vi har alla sett videoklippen papegojor sjunga, säger den trohetseden, till synes svara på frågor, etc. Men hur gör papegojor prata? Pratar de verkligen på det sätt människor förstår ordet? Ja och nej.

Papegojor tala på samma sätt som de gör sitt eget ljud gnisslar, skriker, kuttrande och andra ljud som de använder i en flock. Däremot kan de inte exakt härma mänskligt tal, eftersom de inte utgör ljud på samma sätt som människor gör. Papegojor prata eller form ljud genom att utvisa luften över deras Syrinx, ett utvidgat del av luftstrupen. Papegojor i allmänhet, intelligenta fåglar och är sociala varelser, så det kan tyckas fördelaktigt ur överlevnad synvinkel att lära sig språket i det nya "flock"-att människor i deras hem.

Papegojor tala på olika förmåga nivåer, beroende på art, enskilda fågel och tid ägaren tillbringar utbildning fågeln. Amazons och afrikanska Greys i synnerhet, är välkända för sin förmåga att tala, samt att imitera andra gemensamma hushållet ljud, till exempel på dörren eller telefon, eller till datorn. Vissa papegoja ägare deklarera sina papegojor veta när de är upptagna och tid deras telefon eller dörrklockan ljud att sammanfalla med omständighet. Det är debatt om hur mycket papegojor faktiskt förstår av mänskligt tal. Är dessa bara ljud, eller har de egentligen innebär att fågeln? Longtime papegoja ägare kommer att säga att de måste undra om deras papegojor inte förstår åtminstone några av de ord de säger, att döma av deras beteende när de säger dessa ord. Papegojor, naturligtvis, inte har någon slags "stygg"-filter, så en fågel som hålls där svordomar eller grova tala används, kommer alltid säga dessa ord, och som med ett barn, oftast på de mest olämpliga tillfällen. Debatten kommer att fortsätta att gå på om hur mycket papegojor förstår vad de säger.

Papegojor prata för att kommunicera, och möjligen att lindra tristessen. Om ett visst ljud ger ett visst positivt resultat, som uppmärksamhet eller en behandling, är det mer sannolikt att upprepa beteendet. Detta är alltså önskvärt sätt att lära en papegoja att prata: upprepning, behandlar och tillgivenhet. Ett olämpligt ord bör ignoreras helt, medan ett lämpligt ord borde bjuda på något gott och smekningar.

Att lyssna på papegojor prata är alltid underhållande, eftersom det är något fascinerande med en varelse inte av vår art imiterar vårt beteende. Och det är alltid frågan om papegojan vet effekterna av vad den säger. Betyder "Jag älskar dig" egentligen betyder det? Många papegoja ägarna kommer att svara på ett entusiastiskt "ja. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.