Vem var Pavlov’s Dog?

Pavlovs hund i ordets sannaste bemärkelse är något av en felaktig term. Vetenskapsmannen, var Ivan Petrovitj Pavlov läkare, psykolog och fysiolog som i ett experiment beslutat att avgöra varför det var att hundar salivated före äta. Genom användning av olika signaler, och oljud hundarnas saliv svar kunde framkallas innan ens se mat. Pavlov insåg att han faktiskt skulle kunna framkalla en salivary svar genom att utsätta hundar för att bekanta ljud, inte en klocka som man ofta tror.

Med tiden, när hundarna hade vant sig vid att höra vissa ljud före äta de skulle börja dregla på kö. Detta är vanligtvis kallade beteendemässiga conditioning, men Pavlov kallade termen villkorlig reflex . Begreppet conditioning var nyckeln till den växande psykologiska området behaviorism. Det var ingen enskild Pavlovs hund, men termen har kommit att betyda någon som reagerar förutsägbart på instinkt eller genom en betingad respons, snarare än någon som har ett motiverat eller tänkande svar på en situation. Vara en Pavlovs hund tyder på att du har vissa betingade reaktioner.

Säg till exempel att du hatade skolan. Du flunked nästan, det gjorde du nervös och spänd, och känslomässigt upprörd. Nu har du barn som går i skolan. Varje gång du stiger in i en skolsal att prata med en lärare, även om ämnet inte är spänd, kanske du har en Pavlovs hund svar, eller Pavlovian svar. Du kan börja svettas, känna stängdes av klassrummet, eller reagera med ilska på en lärare. har denna Pavlovs hund svar studerats av psykologer Dan Kindlon och Michael Thompson och kallas i sin bok Raising Cain: Skydda känsloliv Boys . Deras studier visar att män som hade mycket negativa skolerfarenheter kan vara mycket mindre engagerade i sina barns utbildning, kanske till och med vägrar att gå på skolans campus eftersom det ger en Pavlovs svar hund ångest. Detta svar kan lindras och minskas när människorna förstår igång och ta itu med de djupa känslor som lett till svaret.

Ett enklare exempel på en Pavlovs hund svar skulle kunna vara följande. Om din mamma alltid använt en viss renare när du hade maginfluensa, kan du mår illa när man luktar det renare. Utan anledning, är den omedelbara association med lukten känslan du kommer att kräkas. Vissa livsmedel som äts som gjorde dig sjuk kan också vara illa omtyckt i en Pavlovs hund sätt eftersom omedelbara reaktion var att göra dig sjuk. Det finns många sätt som en Pavlovs hund svar kan vara positiva. Kanske din pappa tillbringade helgen undervisningstimmar du snickeri. Doften av trä kan göra att du känner dig säker, bekväm och älskade. En viss typ av blomma, kanske den som du alltid väckt din första flickvän kunde villkoret en lycklig lösning. Vi kan svara på en Pavlovs hund väg till ljud, bilder, liknande erfarenheter, eller luktar.

Förstå Pavlovs hund svar kan också hjälpa människor att övervinna posttraumatisk stress. Vissa människor kan uppvisa en sådan djup stress när de exponeras för vissa villkor, men dessa kan också vara logiskt förstås, med tid och arbete, och minskat. I en mindre allvarlig mening, är vi konditioneras i en mängd Pavlovian sätt. Dessa kan vara helt ofarligt, bara ett mönster som våra hjärnor kan delas in på grund av tidigare exponering för vissa villkor. Conditioning kan även vara glada.

Vad är till hjälp för att förstå konditionerats svar är att när det är skadligt, arbeta med en psykolog kan ofta hjälpa till att ändra det. Du kan "uncondition" sinnet så att du inte är en slav till en Pavlovs hund svar. Hjärnan kan bygga nya nervbanor, oftast uppnås idag med terapi metoder som kognitiv beteendeterapi och eye movement desensitization och upparbetning (EMDR).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.