Vad orsakar erosion?

Erosion är en kontinuerlig process, och det kan vara orsakade av naturen eller genom konstlade medel. Medan många människor förknippar erosion och negativa saker som mark diabilder och dåliga markförhållanden, är det en viktig del av de geologiska processer som gör jorden vad det är. Som jord och berg sakta slitits ner, de cirkulerar genom jordskorpan och den allmänna miljön, vilket leder till en ständigt skiftande och varierad yta. En av de starkaste orsakerna till erosion är vatten. Vatten är ibland kallas den universella lösningsmedel, eftersom det är så effektivt på upplösning och förändra saker. Regn och avrinning bidrar till erosion, liksom glaciärer, snö och is. Is kan vara särskilt lömsk, eftersom det kommer bokstavligen slita berg och jord från varandra som det expanderar och kontrakt. Många havsstränder distribuera spektakulära exempel på vattenerosion, i form av stora terrasser klippor sakta bärs bort av havet.

Tectonic rörlighet kan också bidra till erosion, vilket vinden. Vinden transporterar material från ett ställe till ett annat, och i mycket blåsigt platser det kan bidra till en kraftfull skur kraft till processen för erosion. Material naturligtvis också en tendens att glida ner en sluttning, i en process som kallas massa slöseri. Denna nedåtgående drag är vad som orsakar berg att sakta smälta in i berg och slätter, och det ständigt händer, men inte alltid i den spektakulära formen av ett jordskred.

Människor kan också leda till erosion, vanligtvis genom dåliga marker management. Överbetning, till exempel, är en allvarlig orsak till erosion. Kor i synnerhet är kända för att orsaka allvarliga problem, särskilt längs flodstranden. Områden som har varit starkt betar under århundraden visar tydliga tecken på erosion och jord utmattning på grund av de krav som ställs på marken. Avskogning kan också orsaka erosion, eftersom man tömmer den skyddande yta växter och träd från marken. Marken är inte längre hålls i av rötter och växtmaterial, så den glider iväg under regniga perioder.

När de mest kända fallen av erosion är Dust Bowl . The Dust Bowl berodde delvis genom mänskliga medel, såsom jordbruk jorden till utmattning, och även genom vädermönster. Slutresultatet var dock en förlust på ett oerhört värdefullt lager av matjord i många delar av Nordamerika. Moderna jordbruksmetoder är påfallande liknar den teknik som ökar graden av the Dust Bowl i 1930-talet, och detta är en fråga om viss oro för miljövänner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.