Vad är stromatoliter?

stromatoliter är bland världens äldsta fossil, av vilka några är mer än 3,5 miljarder år gammal. Stromatoliter är strukturer som bildas av stora kolonier av cyanobakterier, tidigare kallade blågröna alger, som direkt bidragit till bildandet av jordens atmosfär och dess nuvarande beboeligt skick. Utöver befintliga i fossil form, en koloni av levande stromatoliter upptäcktes i Australien 1956. Besökare till Shark Bay Världsarv kan förundras över de ålderdomliga organismer som lever i hög salthalt miljö Hamelin Pool. p

stromatoliter bildas av prokaryota cyanobakterier, som har celler som saknar en avgränsad cellkärna. Prokaryota bakterier anses av vissa forskare vara den äldsta och mest primitiva livsformer på jorden, med en väl etablerad fossila fynd sträcker sig tillbaka under miljontals år. Cyanobakterierna som dominerar stromatoliter process många av livets byggstenar, däribland syre, kol och kväve.

prokaryota bakterier utgör en viktig del av världens biomassa i dag, särskilt i haven. Dessa bakterier trivs i extrema miljöer på grund av deras relativa avsaknad av komplexitet. De är också mycket känsliga för att överväldigas av mer komplexa organismer och är därför ofta i områden där andra organismer inte kan överleva, eller kopplats ihop med andra, mer härdiga livsformer. Eftersom de spelar en viktig roll för att minska nivåerna av koldioxid och avger syre i utbyte, har många forskare uppmanat mer forskning på dessa bakterier.

kallades stromatoliter "levande stenar" av forskare innan de exakta makeup förstod, och de gör liknar stenar, växer till en bra bit över en meter (en meter) hög och är nästan lika bred. Avstånd, kan en koloni av stromatoliter ser ut som en serie av block utspridda över hela stranden. Men stromatoliter faktiskt laminära strukturer bestående av flera skikt av material som samlats av cyanobakterier som utgör Stromatolit kolonin. I fossil form, stromatoliter har särskiljningsförmåga band av material som är ganska slående.

Den kolonier av cyanobakterier och åtföljande alger tenderar att samla in partiklar som ackumuleras i lager, skapa en tvärstrimmig formation. Eftersom stromatoliter tar så lång tid att utveckla, limmat en någorlunda prov kan representera tusentals år av tillväxt. Den photosynthesizing kraftcentrumen finns i fossil form över hela världen, vilket tyder på att de spelade en enorm roll för att göra jorden till en trevlig miljö för andra former av liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.