Vad är öknen?

Mark som inte är avvecklad, obrukade, och lämnade i stort sett ensam ofta kallad "vildmarken. " Många människor ger andlig, ekonomisk eller vetenskapligt värde på vildmark, och många nationer har bedrivit kampanjer för att behålla en del av deras naturliga landskap . Den exakta karaktären av vildmark är ett ämne för debatt, även bland vetenskapsmän, och denna debatt är ofta kompliceras av romanticization av vildmark i många kulturer.

Ordet kommer från det gamla engelska ordet för vilda eller vilde och det datum till runt 1200-talet. Många människor uppfatta vildmark som otämjd, vild territorium, urskogar, till exempel, är tänkt som vildmark. Andra tycker om öknen som en ödslig ödemark, såsom öknen. Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan, vildmarken är långtifrån öde, som tar emot många växt-och djurarter, tillsammans med komplexa Ecologies och samspel.

Faktum är att många tänkt vildmarksområden faktiskt formats av tusentals år av människors och djurs existens. Många skogar, har till exempel stigar och vandringsleder fastställts av inhemska djur, men de kan också ha hyggen som skapades i början av människor, växter som importerats av olika arter för att tillfredsställa kostbehov. Långt ifrån att vara obildad, vildmarken är faktiskt i hög grad drivs av djur som kallar det hemma, även om den inte får odlas på traditionellt mänsklig bemärkelse. P

Wilderness är också obebodd, men det är vanligt att hitta permanenta boplatser i moderna vildmark. Många djur delar utrymmet med varandra, och vildmarken lever med fåglar, fiskar, ödlor, däggdjur, och encelliga organismer. Många av dessa djur har komplexa sociala strukturer och relationer mellan olika arter kan också vara mycket ganska komplicerat. Vildmarken är, på sätt och vis ett stort samhälle, rivaliserade mänskliga städer i fråga om organisation och struktur.

Människan har skapat en romantisk bild av vildmark bygger på ensamhet och kontemplation. Många människor söka vildmarken eftersom de känner för det för dem närmare naturen. Andra är intresserade av samverkan mellan de djur som lever där, eller så är helt fascinerad av mytologin som återfinns i vildmarken. Många myter, till exempel, talar om att vara vilse i en metaforisk öknen och vildmarken är ofta förknippas med det okända.

I det 20th århundradet, började många människor att känna ett behov av att bevara naturområdena och platser som hade upplevt minimal mänsklig inblandning. Talrika vildmark bevarande samhällen uppstod, och trenden att skapa parker och reservat blev mer utbredd. Förhoppningen är att människor ska kunna behålla öknen av nyttjande av kommande generationer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.