Vad är ökenspridning?

ökenspridning är en process vari halvtorra åkermark förvandlas till öken, oförmögen att behålla växt-eller djurliv. Även om ökenspridning kan orsakas av naturliga processer, såsom klimatförändringar, är det allmän enighet om att mänsklig påverkan har stora möjliggöra snabbare ökenspridning i världen. Eftersom trycket på jorden öka på grund av ökade befolkningen och den globala uppvärmningen, uppskattas det att graden av ökenspridning kan börja att snabbt öka, och det är redan skapar allvarliga sociala och miljömässiga problem i vissa afrikanska länder. I USA, är en av de mest kända historiska exemplen på ökenspridning the Dust Bowl av 1930-talet, trots den snabba förstörelsen av vall i den amerikanska västern är jämförbar. I Afrika, den snabbt växande Sahara och allvarliga ökenspridning förekommer i Sahel i Västafrika är en hänvisning av många humanitära organisationer som problemområden. För människor, men minskningen av användbara mark genom ökenspridning allvarliga konsekvenser, särskilt för fattiga ursprungsbefolkning som inte kan lätt anpassa sig till nya system för att leva.

ökenspridning börjar ofta i torra förhållanden, även om det inte alltid förekommer i en torka. Det översta lagret av härdiga växter är skalat bort från jorden, vilket innebär att det inte finns några rötter att hålla jorden ned. Vindarna bär näringsrik matjord på annat håll, lämnar sand bakom, och bildar stora drivor av sand och dött växtmaterial som inkräktar på den mänskliga civilisationen. Djur kan inte foder för livsmedel i dessa villkor, vilket innebär att nomader förlorar mycket av sina hjordar, och eftersom alla växter är död, andra livsmedelsråvaror saknas. Marken är också en större risk för översvämningar och erosion börjar täppa närliggande vattentäkter med jord.

Klimatförändringen är givetvis en faktor i ökenspridning, men så är skadliga mänskliga metoder såsom dåligt praktiseras bevattning, som koncentrerar salter i jorden och dödar växter. Dessutom bidrar avskogningen och färgborttagning mark av alla tillgängliga floran också till problemet. Särskilt i den känsliga övergångsperioden zoner mellan torr öken och fullt åkermark, ökenspridning kan ske mycket snabbt och vara helt oåterkallelig. Som matjord försvinner tillsammans med växter är öken oförmögen att behålla ett minimalt vattenförsörjning, och snabbt blir helt torra.

Insatser görs av många humanitära organisationer att bland annat FN, stoppa den ökenspridning och försöka återvinna användbar mark. Dessa omfattar utbildning om markanvändning och taktik regenerering såsom inbäddning halm mattor och väggar hållare i marken i ett försök att hålla det blåser bort. Sturdy rotade floran är också planteras i ett försök att hålla jorden ned. Många kampanjer för att avsluta hunger är också inblandade, t. ex. ökenspridning innebär allvarliga risker för rätt kost: transporter av livsmedel och utbildning i näringslära som ges till områden som har drabbats av ökenspridning, i hopp om att ge mat ger den känsliga övergången områden en chans att återhämta sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.