Vad är kammaneter?

kammaneter är havsdjur i stammen Ctenophora, som omfattar cirka 150 kända arter. Dessa organismer kan hittas i hela världen, ibland i egenskap av invasiva arter i områden där de inte är infödda och orsakar miljöproblem eller svårigheter inom fiskeindustrin. Kammaneter är mycket ovanliga utseende varelser, och vissa människor tycker att de är ganska vackra, medan andra ser dem som skadedjur i regioner där de frodats på bekostnad av andra marina organismer.

Även kammaneter har "gelé" i sitt namn, är de inte relaterade till maneter. Deras kroppar är grovt äggformade, normalt med två efterföljande klibbiga tentakler. Utsidan av en kammaneten kropp är täckt med ett par genomskinliga skinn som omger en geléliknande membran, och insidan har ett antal grundläggande anatomiska strukturer. Den mest anmärkningsvärda strukturen är "kam" som gelé heter. Varje gelé har flera kammar, långa åsar omfattas av flimmerhår som löper längs kroppen. Förflyttningar av cilier driva kammaneten genom vattnet, som gör det möjligt att fullfölja bytesdjur.

kammaneter är köttätare, uppfylla en lång rad av marina organismer. De varierar i storlek från ungefär storleken på en pinky till storleken av ett litet barn, och de reproducerar sexuellt, genererar ägg som kläcks till larver. Larverna går igenom en plankton stadium som innefattar drev igenom havet utan möjlighet att röra sig fritt innan de utvecklas till fullvuxna vuxna. Flera arter är fortfarande plankton som vuxna, att fånga byten som driver igenom havet med dem.

kropp kammaneten är genomskinligt, och det kan vara färglös, orange, gul, röd eller svart. Många kammaneter bor i områden i havet där de lätt kan observeras och identifieras, även om vissa arter föredrar djupare vatten, och dessa varelser är perfekt anpassad till livet i havet. Deras kroppar är lätta, poserar minimalt motstånd, och gelé membran tillåter kammaneter gå ganska djupt utan att skadas av det höga trycket. Vissa producerar kemiska sensorer som de använder för att upptäcka förbi byte.

Eftersom kammaneter inte har sveda celler, de är inte skadliga för människor. Många av dem är bedecked med regnbågens färger i dagsljus, tack vare ljusets brytning genom sin öppenhet organ. Sina klibbiga tentakler, dock kan snärja byte, inklusive andra kammaneter. Några exempel på välkända kammaneter omfatta hav krusbär och Venus gördel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.