Vad är ett mikroklimat?

ett mikroklimat som är en liten men helt olika klimat inom ett större område. Till exempel kan om du har en trädgård, en plats som är solig och vindskyddad betraktas som ett mikroklimat, eftersom det kommer att bli betydligt varmare än resten av trädgården för större delen av året. I detta fall skulle det mikroklimat vara mycket liten, men mikroklimat kan också bli mycket större, dalar och berg är klassiskt mikroklimat, beroende på en mängd faktorer som orsakar deras väder för att skilja sig från den mer allmänna vädret i regionen.

mikroklimat är ofta ett ämne av intresse för trädgårdsmästare och arkitekter, för att lära sig arbeta med ett mikroklimat kan vara mycket viktigt. Till exempel, en arkitekt som tänker på mikroklimatet vid en home kan sätta upp ett hem som är mer energieffektiva, genom att utnyttja den naturliga funktioner för att hålla hemmet svala på sommaren och varm på vintern, stället för att bygga ett hus som kommer att slåss med marken. Trädgårdsmästare kan använda mikroklimat för att odla växter som inte ska växa i de områden de bor, och till landskapet på ett sätt som kommer att göra en effektiv användning av vatten.

Biologer har ofta ett intresse av mikroklimat också, eftersom de kan ibland hålla unika eller ovanliga arter i ett område där dessa arter normalt inte hittas. Ovanliga växter finns ofta mikroklimat för att trivas i, ibland orsaka en dubbel-ta som medborgarna skall kunna identifiera anläggningar som inte bör förekomma i ett visst område.

Villkoren i ett mikroklimat som påverkas av ett antal faktorer. Lutningen på marken kan vara viktigt, vilket är den riktning där lutningen ansikten. Mängden skugga, vind, exponering och avlopp kommer också alla att påverka villkoren i ett mikroklimat, som kan saker som en närliggande vattenområde eller förekomsten av ett stadsområde. Tätorter är ökända för att vara mycket varmare än det omgivande öppen mark, eftersom de byggnader, trottoarer och trottoarer reflekterar värme.

Det kan ta lite tid att känna igen mikroklimat i ditt område, särskilt om du är ny på området. Oftast minst ett år eller två kommer att behövas för att identifiera ett område i din trädgård eller kvarter som en distinkt mikroklimat, men du kan ibland få hjälp av grannar. Det är inte ovanligt att olika sidor av en gata som har helt olika mikroklimat, till exempel, eller för vissa stadsdelar bli varmare eller kallare än andra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.