Vad är ett glas Lizard?

Ett glas ödla är en ödla av släktet Ophisaurus , som det finns ca 15 arter. De flesta arter av glas ödla är hemma i Asien, men en del lever i Nordamerika och åtminstone en djurart, Ophisaurus koellikeri , är hemma i Nordafrika. Glaset ödla är ovanlig eftersom det liknar en orm, eftersom de flesta arter inte har ben. Andra vanliga namn för glaset ödlan omfatta glas orm och ledad orm . Det kan vara överraskande att det inte är förekomsten av ben markerar skillnaden mellan en orm och en ödla. Medan många människor inte kan tala om skillnaden mellan ett glas ödla skymtar i trädgården och en orm, ett antal fysikaliska egenskaper, inklusive formen på huvudet, göra glaset ödlan officiellt en ödla. Djuret har även rörliga ögonlock och yttre öppningar öra, två funktioner frånvarande från orm anatomi.

Glaset ödla fått sitt namn från sin vana att bryta sin svans i många stycken påminner krossat glas, när hotad av ett rovdjur. Bitarna alla fortsätta att flytta till distrahera rovdjur medan glaset ödlan gör sin flykt. Återuppbyggnad av en svans efteråt kräver mycket energi, och den nya svansen är ofta mindre än den första.

Glas ödlor är köttätande, med en kost bestående av insekter, leddjur, och ibland små däggdjur eller fåglar, beroende på storleken på glaset ödla. Eftersom de inte kan haka av dörr deras käkar som ormar, kan glas ödlor äter inte någonting mycket större än deras huvud. Den största glas ödlor överstiga fyra fot (122 cm) i längd.

En av de största glas ödlorna är Scheltopusik i Sydeuropa, som liknar en jättelik daggmask. Det har ibland två små ben nära slutet av sin kropp och det är osannolikt att släppa sin svans, eftersom dess storlek gör att försvara sig. Den Scheltopusik ibland hålls som ett exotiskt husdjur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.