Vad är en valhajen?

Valhajen är den största fisken i havet, och från dess storlek, skulle man kunna tro det värsta. Men valhajar i allmänhet inte intresserade av bitande dykare, även om en träff från sin svans kan skada en dykare. De är stora, relativt passiva djur som kost på plankton och krill. De har också konstaterats vara relativt ineffektiva simmare. Det går valhaj återfinns i vattnen kring Thailand, Australien, Röda havet och runt Sydafrika. Ibland kommer de att finnas i mindre antal runt Baja California och Puerto Rico. Den Valhajen är oftast ensam, och lite är känt om deras avel och reproduktion vanor.

Men forskarna ibland har hittat grupper av valhajar som lever i nära anslutning till varandra. Detta tyder på att endast några valhajar är ensamma. Younger hajar kanske skola för bättre skydd.

Iktyologer uppskattar att valhajar kan nå en genomsnittlig ålder av sextio år, och en storlek på högst cirka sextio fot (18. 28m) i längd. Deras munnar är enorma och toothy. De ibland kallas brugd eftersom de har observerats vilar på havsbotten med munnen vidöppen filtrering liten fisk genom sina 600 tänder.

Även om det skulle vara svårt att missförstå en valhaj för någonting annat på grund av sin storlek, deras märkning och färgning är ändå intressant att följa. De är grå, blå eller brun på överkroppen, och trotsa sätt genom att ha både horisontella och vertikala ränder, och gräddig prickiga på mitten av kroppen. Detta mönster är tänkt att hjälpa dölja valhaj från rovdjur. Den valhaj har rovdjur, tyvärr mestadels människor, som har jagat hajen. Många områden nu förbjuder utövar eller fånga valhaj, som bidrar till att återställa befolkningen. Andra hajar får foder på ungdomsbrottslighet eller valhaj ung. Till exempel har fångat blåhaj befunnits vara uppslutning unga valhajar. Den valhaj rytm är fascinerande. Munnen fungerar som luckor, som suger vatten och filtrering i små arter av fisk. De har också observerats hostar upp vatten, vilket tyder på att de kan Regurgitate överflödigt vatten på detta sätt. Tänderna på valhaj är många, men väldigt liten, så att de inte rippa och tår liksom andra stora hajar som "Great White.

Det finns för närvarande en några akvarier som har lyckats med att rymma en valhaj. Två akvarier i Japan har utställningar valhaj. Den Georgia Aquarium i Atlanta har fyra valhajar, två hannar och två honor. De hoppas kunna studera avel och vanor återgivning av valhaj, liksom jämställdhet samverkan i syfte att öka kunskapen om denna fascinerande fiskarter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.