Vad är en turkisk Van?

Turkisk Van är en ovanlig kattras som härstammar från sjön Van område i Turkiet. Dessa katter har blivit berömd för sina ovanliga beteende kring vatten: Till skillnad från många kattraser, även njuta av turkiska Vans faktiskt som vatten, och några av dessa katter simning. I Turkiet är den turkiska Van en skyddad ras, och det finns flera avelsprogram avsedd för bevarande av den turkiska Van. Utanför Turkiet kan turkiska Vans ibland erhållas från kattuppfödare, även om de tenderar att vara ganska dyra. Detta kattras tros vara ganska gamla. Visst turkiska Vans var runt under korstågen, eftersom korsfararna faktiskt inneburit en del tillbaka med dem till Europa. Turkiska Vans diskuteras också i samtida skrifter och avbildad i olika konstverk. Enligt legenden föddes ras när två katter övergivna Noaks ark, beslutar att simma på torra land hellre än att stanna på fartyget längre.

Flera egenskaper kännetecknar Van rasen. Dessa katter brukar vara ganska stora och mycket muskulös, och de är kända för sin styrka och smidighet. De har också en mycket ovanlig mönster märkningar som är känd som en Van mönster, som turkiska Vans verkar vara den första katt som har utvecklat det. Vans har markeringar på sina huvuden och svansar endast med vita organ, och resultatet är en mycket distinkt utseende. Färgerna på markeringarna varierar, rött, orange, brun, svart, och "blå", ett slags rökigt grått, är mycket vanliga.

ögonen på en renrasig Turkisk Van kan vara gult, blått, eller udda, vilket innebär att varje öga är en annan färg. I muslimska länder, turkiska Vans med en liten märkning mellan axlarna sägs ha Mark of Allah, och detta märke anses vara mycket lycklig. Med tanke på att katter i allmänhet redan älskade i muslimska kulturen, dessa lyckligt lottade katter har tur verkligen. Många Vans är extremt intelligent, godmodig och mycket vänlig, och de tenderar att vara sociala katter som ibland har en humoristisk strimma.

Pälsen av Turkisk Van är också mycket tydlig. Till skillnad från andra katter, turkiska Vans saknar underull. De har bara en typ av medium-långt hår, vilket får dem att vara extremt mjuk, nästan som kashmir. Deras pälsar är också naturligt vattenavvisande, vilket gör att katter att torka snabbt efter en simtur.

På grund av deras sällsynthet, är turkiska Vans ofta mycket uppskattad. Dessa katter infördes till England 1955, och till USA även senare, 1982. Turkiska Vans känns igen av flera register över kattraser i världen, och den genetiska bestånd av rasen är ganska olika, tack vare utbytesprogram med Turkiet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.