Vad är en späckhuggare?

A Killer Whale, Orcinus Orca , är egentligen inte ett val, men den största medlemmen i familjen delfiner. Dessa svarta och vita däggdjur är de enda kända rovdjur av stora vita hajen och används ofta som visar djur i marin-tema parker. Forskning som bedrivits sedan slutet av 20th century har bestämt att späckhuggare är uppdelad i minst tre grupper så mycket att de kan räknas som olika arter. Den späckhuggare är lätt att identifiera genom sin karaktäristiska svarta och vit kropp . Även om vissa variationer har registrerats, de flesta späckhuggare har en svart baksida och sidor, med en stor vit fläck bakom varje öga och en vit buk. Vissa kan ha gula eller orange färg vid gränserna av de två grundfärgerna. Fullvuxen, intervall de i storlek 16-26 fot (5-8 meter) lång och väga mellan 5. 500 och 16. 000 £ (2,495-7,257 kg). Män är i allmänhet något större än honorna.

Späckhuggare är indelade i tre grupper baserat på beteende. Resident Späckhuggare lever i matriarchal baljor, med kalvar av båda könen kvar hos sina mödrar permanent. Invånarna äter bara fisk, och återfinns ofta i sällskap med andra delfiner, sälar och sjölejon. Studier har visat att när sångerna av inhemska späckhuggare som spelas till säl och sjölejon, reagerar djuren inte som de gör för rovdjur. Späckhuggare bosatta i temaparker alltid boende, eftersom deras kost är helt baserad fisk.

Övergående späckhuggare lever i små grupper, oftast mellan två och sex djur. De livnär sig helt bort av andra marina däggdjur, och inte äter fisk. Transienter får inte heller bo tillsammans i ett permanent pod. De skiljer sig från de boende i fråga om fysiska egenskaper, inklusive en mer trekantiga och spetsiga ryggfenan, och en helt grå sadel-patch området runt ryggen. Den tredje rad späckhuggare kallade offshore killar val, och har visat en gäckande forskning ämne för experter. Offshore skida tros vara genetiskt åtskilda från boende och transienter, och har setts reser i grupper på upp till 60 djur. Dessa Späckhuggare tros tillbringa hela sitt liv och reser, lever på en diet av hajar och havssköldpaddor. Den späckhuggare har en komplex historia av interaktion med människor. Även om det har endast ett fåtal registrerade attacker av vilda späckhuggare på människor, har arten länge varit fruktade för sina samordnade jakt förmågor. Det latinska namnet för släktet, orca översättas till engelska som "From Hell", medan det gemensamma namnet på späckhuggare också kan innebära rädsla. Ändå människor har länge fascinerats av denna jätte delfin, och har hållit Späckhuggare i fångenskap sedan 1964.

Orca fångenskap är ett kontroversiellt ämne, med vissa experter tror att den stressiga tanken liv skadar djuren. 60-90% av fångenskap manliga späckhuggare erfarenhet ryggfenan kollaps som kan indikera höga spänningar på djuret. I naturen späckhuggarna leva 60-80 år, medan i fångenskap flesta dör mellan 20-40 år. Wild Späckhuggare färdas över stora avstånd för att söka föda, och vissa experter menar att tankar, hur stora, kan inte jämföra med öppna ytor i deras naturliga miljö. Förespråkare av fångenskap hävdar att låta allmänheten att interagera med valar ingjuter medlidande mot de arter och kan leda till ökad global bevarande insatser.

Späckhuggare finns i alla hav i världen, men de är inte skyddade från skador orsakade av föroreningar och miljöförändringar. Vissa grupper av späckhuggare anses av experter vara hotad, inklusive Södra Resident gemenskap hemma i staten Washington och British Colombia. Studier av denna patientgrupp har visat att deras antal har minskat från 200 djur till 90 på kort tid. Orsaker till minskningen tros vara föroreningar och den dramatiska minskningen av lax befolkningen, en viktig källa till mat för samhället. The Killer Whale är en fascinerande Toppkonsument, men utan bevarande hjälp, får sin naturliga förmåga och intelligens inte tillräckligt för att skydda det från fasta befolkning skada.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.