Vad är en planktonhåv?

En planktonhåv är en enhet som kan användas för att fånga plankton (lite växter och djur som lever i havet). Forskarna använder speciella plankton nät med höga volymer, men alla kan göra en planktonhåv genom att binda ett ben strumpbyxor till slutet av en metallring med ett handtag. Detta kan doppas i vattnet från en långsam båt för att samla plankton för observation under ett mikroskop. Håll dra planktonhåv tills det är uppenbart att det finns många små bitar av organiskt material som fångats i det. That's the plankton.

Plankton finns överallt i det pelagiska (belyst) zon i havet, men är vid relativt låga koncentrationer i de flesta platser, vilket kräver en planktonhåv att koncentrera dem för observation. Det plankton du kommer troligen att fånga blir små, vanligen 2 mm i diameter eller mindre, så du behöver ett förstoringsglas, eller ännu bättre, till ett mikroskop se dem. Plankton lever bara ett par dagar efter att du tar bort den från havet med en planktonhåv, så du bäst att se på det snabbt. Det kan bevaras för något längre genom att ställa den i kylskåpet. Om du vill bevara plankton organismer en stund efter att de dör, lägga alkohol i havsvatten så att den blir 70% alkohol.

Några av de organismer du kan hitta med hjälp av en planktonhåv omfatta hoppkräftor (1-2 mm kräftdjur), märlkräftor (lite större räkor-liknande kräftdjur), manteldjur (SAC-like filtrerare), cladocerans ( " vatten loppor "), ostracods (" seed räkor, "från 0,2 till 30 mm bred), chaetognaths (" pil maskar, ca 10 mm), och bitar av alger. Om du har en starkare mikroskop, kan du se den minsta plankton organismer, inklusive hjuldjur och olika larver av större djur.

Plankton bedriva byst-och-boom cykler, där deras antal ökar snabbt i varmare väder och släpp i svalare väder. Detta beror på att deras slutliga näringskälla, alger, är mycket känslig för miljöförhållanden. Inom de flesta plankton är i tropikerna, där temperatur och halter av näringsämnen är idealiska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.