Vad är en orangutang?

Orangutangerna finns två arter av stora apor som lever i regnskogarna i Borneo och Sumatra. Deras namn kommer från malaysiska fras Orang utan , som betyder "mannen i skogen. " Tidiga översättningar av det begrepp som används -ng i stället för -n , vilket gör det "Orangutang", men detta är fel, bara härrör från frestelsen att västerlänningar upprepa slutet av den första stavelsen på den tredje. Den verkliga världen uttalas precis som det stavas: orangutang. Det orangutanger är kända världen över för sin höga intelligens, sitt lugn (lugn) natur, sitt långa röda hår och långa armar. De två arterna är Sumatra Orangutan, finns på ön Sumatra, och Bornean Orangutan, finns på Borneo. Den Sumatra Orangutan är kritiskt utrotningshotad, med bara cirka 3500 individer som lever i vilt tillstånd. Den Bornean Orangutang "bara" är hotad, med cirka 45. 000 personer i naturen. Tillsammans, Orangutangerna är de enda människoaporna hemma i Asien (de andra-människor, schimpanser och gorillor-är alla hemma i Afrika).

Med hanar av de arter som växer upp till 5 fot 9 tum (123 cm) i höjd, och väger upp till 260 lbs (118 kg), är Orangutan världens största trädlevande djur-det använder sin tid nästan uteslutande i träd. Detta skiljer Orangutan från andra stora apor, ingen av dem är mycket träd. Som trädlevande djur, frukter utgör 65% av Orangutan diet. De är särskilt förtjusta i fikon. Lågland skogar är gynnad av orangutanger för sin höga frukt innehåll, men tyvärr är detta samma skogar som är mycket efterfrågade för loggning.

Till skillnad från de andra människoaporna, orangutanger är i stort sett ensam, med män och kvinnor bara går samman för att para sig. Det finns också stor könsdimorfism, med män är mer än en fot längre och väger ungefär dubbelt så mycket som kvinnor. Kvinna utveckling är bimodalteknik, med "flänsad" män som har många i andra sexuella egenskaper såsom en påse hals, lång päls, och de karakteristiska flänsar kinden. Flänsad hanar har en helt annan hormonell mönster än UNFLANGED män-bara fläns män försvara områden, till exempel. Flänsad män etablera harem över territorier, hona gatuprostitution uppmärksamhet med samtal, men UNFLANGED män kan bara förökar genom våldtäkt. En studie av orangutangerna på Sumatra fann att varje strategi var ungefär lika effektiva för impregnering honor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.