Vad är en katt Hairball?

En katt hårboll är en bolusdos av tovigt hår och mat som bildas i tarmkanalen av en katt. Hårbollar kan vara ett allvarligt problem för katter, och folk bör vara medvetna om tecken att leta efter så att de kan identifiera ett problem katt hårboll tidigt. Medan många hårbollar är ofarligt passerat ena eller den andra katten, kan orsaka vissa hinder i tarmen, vilket kan leda till mycket allvarliga medicinska komplikationer inklusive död om de lämnas obehandlade.

Många människor som lever med katter är förtrogna med torra hacka ljudet av en katt som försöker få upp en hårboll, och med häpnadsväckande tidpunkten katter har för hosta upp hårbollar mitt i natten, under viktiga middagar, och vid andra olämpliga tillfällen. Hårbollar är så ökänd del av katt-ägare att de har den foder av många serier och skämt om katter.

hårbollar form eftersom katter intar hår på regelbunden basis. Matsmältningssystemet av katten är faktiskt utrustat för att hantera hår, både från grooming och från byte, men om kattens kost inte är väl avvägd, kan håret börja samla i magsäcken eller tarmen, matting tillsammans för att skapa en katt hårboll. I vissa fall kan hårboll irritera magsäcken, vilket gör att katten att kräkas upp det, och i andra fall kan det vara som passerar under avföring. Men kan hårbollar också blockera tarmarna, orsakar extrema obehag.

Passing en till två hårbollar en månad är normalt och inte ett stort bekymmer. Om en katt börjar kräkningar oftare, eller utvecklar en svullen buk, en brist på intresse för mat, en oförmåga att uträtta sina behov, eller irritabilitet, kan det vara ett tecken på en blockering som orsakats av en katt hårboll. I dessa fall måste katten att gå till veterinären. Kirurgi kan krävas för att ta bort hårboll från tarmen säkert.

Cat hårboll förebyggande kan åstadkommas på flera sätt. Feeding en hög fiber diet brukar hjälpa, liksom regelbunden borstning för att minska mängden av lös hår. Vissa människor har också framgång med katt laxermedel, och katt gräs kan också hjälpa till att lätta hår ut ur kroppen. Speciellt framtagen mat för katter som är benägna att hårbollar är också tillgänglig. Om en katt erfarenheter upprepade hårbollar, kan en veterinär kunna ge ytterligare idéer för att hantera problemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.