Vad är en fisk Ladder?

En fisktrappa är en struktur som tillåter fisken att gå förbi ett hinder, t. ex. en damm. Utan fisktrappor, skulle fisken ha fastnat nedströms hindret, och det skulle kunna ha en negativ inverkan på fortplantningscykler och livsstil av fisken. Många dammar är utrustade med fisktrappor, ofta för att uppfylla krav från myndigheter och vissa dammar har vänt fisktrappor i områden djurlivet ser som besökare kan titta på fiskar som de rör sig upp på stegen.

Termen "stege" kan tyckas lite förvirrande för människor som försöker lista ut hur fisken kunde klättra upp en vanlig stege. Fisktrappor faktiskt görs genom att skapa en serie av steg pooler. Fisken kan hoppa från pool till pool, så småningom kommer ut på andra sidan dammen eller hinder. Det finns ett antal olika utföranden och konfigurationer för pooler. För särskilt stora dammar, kan folk använda en fisk hiss i stället. Precis som ett folk hiss, fyller en fisk hiss med passagerare och stiger sedan till toppen av dammen innan de öppnas för att fisken ut på andra sidan.

Beroende på var man är, kan fisktrappor vara kallad fishways, passerar fisk, eller steg fisk. De är oftast utformade på ett sådant sätt att vattnet blir högljudd, och uppmärksammades av fisk som kan kämpa vid foten av en damm. Vattnet hålls stilla lugn tillräckligt för att fisken ska kunna simma i bassänger, som konstruktörerna av fisktrappor inte vill fisken bli så trötta att de inte kan navigera i fisktrappa framgångsrikt.

I vissa fall kan fisktrappa monteras i ett glas kammare vid sidan av dammen, tillåter observatörer att titta på den fisk som de rör sig uppför stegen. Detta kan vara användbart för biologer som vill studera förflyttning av fiskbestånd och titta på hur dammar påverkar fisk i en viss region. Besökare till dammen kan också njuta av att se fisk som de hoppa från pool till pool, eller hoppa ner fisktrappa, beroende på årstid och arterna.

lokala djurlivet kan också bli intresserad av fisk stegar, eftersom stegen begränsar fisken i en smal vik, vilket gör det lätt att slå ned på och ta en fika. Björnar, örnar, tvättbjörn och andra fisk-ätare tenderar att samlas runt fisktrappor, betrakta dem som en rörlig högtid av fiskarter.

Folk har insett konsekvenserna av dammar för fisk åtminstone sedan 1600-talet, när fisktrappor först började byggas. Moderna versioner skiljer sig lite från fisktrappor av 18th och 19th century, visar en sund grundläggande fisktrappa design.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.