Vad är en bockfot?

En bockfot är en hov som är uppdelat i två olika segment. Hjort, nötkreatur och getter alla har kluvna klövar, bland andra däggdjur, och djur med kluvna hovar anses allmänt i ordningen Artiodactyla. I biologi, kan kluvna klövar hjälp att skilja ett djur, och de är också som viktiga av religiösa skäl, eftersom vissa religioner innebär kluvna klövar i sin diet.

Formen på en bockfot omfattar två tår som är klart split och omgiven av hårt hoven material. Tårna kan också kunna vissa begränsade oberoende rörelse, och de är föremål för samma sjukdomar i hoven som enda hooved djur. Dessutom kan ett djur med kluvna hovar har också horn, de enda djur med äkta horn också har kluvna hovar. Många djur i den ordningen är också idisslare, vilket betyder att de är speciellt anpassat mag-system för att göra det lättare att utvinna näring ur växtmaterial. I vissa religiösa samfund, kan man bara äter kött från djur med kluvna klövar ; vissa religiösa kan också ange att dessa djur också måste idisslare. Det är därför som observatörer i den judiska tron äta nötkött, men inte fläsk, eftersom medan både djur har kluvna hovar, svin inte är idisslare. Många kristna känner till det avsnitt i Bibeln som täcker rena och orena djur, där bockfot är ett viktigt kännetecken. Den bockfot har också associerats i vissa kulturer med djävulen, Satan beskrivs ofta med kluvna klövar i kristen religiös konst och skrift, till exempel. De spår som lämnas av en bockfot är ganska tydlig. I områden med vilda populationer av klövdjur som rådjur, de små dubbla pockmarks hos partåiga hovar i marken är ganska vanligt, och de används för att släpa dessa djur i deras naturliga miljö. Den högsta medlem Artiodactyla är giraffen, vilka sporter en speciell uppsättning hos partåiga hovar för att stödja giraff unika benstommen.

Vård för djur och djur med kluvna hovar är viktigt. Klövarna måste regelbundet putsas för att förhindra överdriven tillväxt, och de bör helst vara rengjorda, särskilt i klyftan, att se till att hoven håller sig frisk och torr. Hooved djur i allmänhet måste också hållas på torra, rena sängkläder, eftersom deras hovar kan bli allvarligt infekterade om de utsätts för fukt, mögel och bakterier. Många av dessa djur är utbildade för att lyfta fötterna för undersökning och behandling så att deras ägare kan vara säkra på att de är vid god hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.