Vad är en Tiger Shark?

tiger hajen är en stor marina rovdjur uppkallad efter den mörka ränder på sin kropp. De ofta förekommer i tropiska och subtropiska hav, främst i Stilla havet. Tiger hajar har ett rykte om grymhet och sophantering, och listas som missgynnad av Internationella unionen för naturvårdsunionen (IUCN. )

Vid födseln är en tiger haj mellan 20-30 inches (51-76 cm) i längd. Adult hajar växa vara 10-25 ft (3. 25-7. 5 m) lång och väger cirka 850-1. 900 kg (385-900 kg. ) Som ung, den mörka, tiger-liknande ränderna syns tydligt, men de tenderar att blekna med åldern. Tiger haj tros leva ungefär 50 år i naturen, men konsekvent jakt på de arter som gör detta data osäkra.

Tiger haj är en av de enda hajar vara ovoviviparous, vilket innebär att dess ungar föds levande. Dräktigheten varar drygt ett år, och typiskt kvinnliga kommer att ha mellan 10-80 valpar. De unga hajar är oberoende från födseln, och faktum är att undvika andra tiger hajar tills de har vuxit, som vuxen tiger hajar har varit kända för att äta ungfisk.

Tiger hajar är asätare och äter allt som de kan fånga. På grund av sin utmärkta syn, dessa hajar verkar föredra grumligt vatten, där byte inte kan upptäcka dem. De är ofta kallas ocean soptunnor eller papperskorgar för sin vana att sluka sopor. Exemplaren har ofta soporna inne i magen, inklusive registreringsskyltar, däck och metallskrot. Deras föredrog diet verkar bestå huvudsakligen av sälar, som kan leda till att många attacker mot surfare som vissa forskare föreslog att de kan misidentify människor som sälar.

Medan haj attacker på människor är ganska ovanliga, har tiger hajar varit inblandade i många olyckor med dödlig utgång. Med rätta eller inte, är Tigerhaj särskilt fruktade utanför kusten till Hawaii, där flera dokumenterade attacker har ägt rum. Den senaste bekräftade mänskliga dödsfall av en tiger hajen var på ön Maui 2004. Som med de flesta haj attacker, var offret inte dödas direkt av de hajen, men dog av svår blodförlust efter attacken. Det finns inga belägg för teorier som tiger hajar äter människor som en del av sin kost, som vanligtvis tiger haj försvinner efter att ha levererat en bit en människa.

På grund av sin aggressiva rykte, skydd ansträngningar för att skydda de arter som har varit begränsade. I ett försök att hjälpa turistinkomster genomförde Hawaii en jakt på tiger hajar mellan 1959-1976, vilket resulterade i slakten av minst 4. 000 av hajarna. Tiger hajar jagas för sina tänder, hud, fenor och lever. Det vitamin A som finns i levern av hajen är mycket eftertraktat för användning i vitamin produkter. Som ett resultat av kommersiellt fiske, befolkningsminskningen verkar vara sjunker, vilket leder till oro bland miljövänner.

Mycket få organisationer finns för att skydda Tigerhaj från befolkningen skada. Om du vill hjälpa arter, bör du kontrollera ingredienser i vitamintillskott noga för att avgöra om de innehåller haj framställda ingredienser. Du kanske också vill undvika att köpa någon sharkskin produkter. Även om dessa djur är långt ifrån gulliga, spelar de en viktig roll i det marina ekosystemet. Som apex rovdjur, bevara de populationer av många andra arter på en balanserad nivå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.