Vad är en Sand Dollar?

En Sand Dollar är ett marint djur uppkallad efter sin inte växer, rund form som liknar en stor slant. Sanddollar tillhör en klass av djur som kallas Echinoids och är nära anhöriga till den sjöborre och sjöstjärnor. Många är bekanta med sand dollar som har spolats upp på stranden, blir blekt av solen på en ljus sand färg. När en sand dollar är levande är det dock mörkare i färgen och täckt av små, mobila taggar. En sand dollarn har en karakteristisk 5-vågformad design på rygg produceras av uppsättningar av stora porer. I en levande sand dollar, rader av små rörformade fötter förlänga upp genom porerna. Dessa luftvägarna stjälkar eller podia fungera som gälar genom att spola vatten genom sanden dollar för att hålla djuret syresätts.

De flesta arter av sanddollar lever på eller strax under havsbotten i grumligt eller sandiga områden på ett djup av cirka 30-40 meter (~ 9-12 meter). De små ryggar som täcker deras exoskeletons täcks med små hår, eller cilier . På undersidan av djur, dessa taggar och hår stafett matrester räfflad längs linjer i härdat hud som leder till ett hål i mitten där munnen är belägen. De taggar och hår också stöd i rörelse längs havsbotten. Den lilla, rund öppning på undersidan av sand dollarn verkar knappast tillräckligt för en mun, men en sand dollar har tänder. Om du skakar blekt skelett av en sand dollar (kallas test ) du förmodligen kommer att höra något skramlade inuti. Bryta testet och du hittar flera små vita bitar som fungerade som tänder. p

sanddollar finns vanligen i stora grupper och har begränsad fiender på grund av den hårda yttre skal tillsammans med försumbar inre kött. Vissa rovdjur av dessa djur inkluderar sjöstjärnor, snäckor och vissa fiskar. Djuret föder genom att släppa larver genom toppen porerna i exoskelett. De unga är utföras längs havsströmmar för miles, och de som överlever gå igenom flera led innan utveckla yttre kalcium-härdad skal av den vuxna sand dollarn.

Sand dollar finns i kustvatten över hela världen. Människor samlar ofta tankar sand dollar för sin skönhet, och skalen är också vanligt förekommande i dekorativa havs-tema konst. Tillsammans med sjöstjärna, sanden dollarn är en av de mest kända symbolerna för havet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.