Vad är en Salamander?

En salamander är en amfibie i den ordning Caudata som har en lizardlike utseende, även salamandrar saknar skalorna i sann ödlor. Denna order omfattar hundratals individuella salamander arter och flera stora grupperingar, däribland sirener, salamandrar utan bakre ben, och vattensalamandrar, en stor grupp av salamandrar finns i hela norra halvklotet. Dessa primordial varelser tros vara bland de äldsta av levande ryggradsdjur som finns på land, och de ger intressanta ledtrådar till livets utveckling på jorden. Det gemensamma namnet "Salamander" härstammar från en antik grekiska ord, salamandra , som verkar vara av östra ursprung. Ordet absorberades till latin och senare fornfranska, och används för att hänvisa till en mytisk varelse som kunde gå genom eld. Kopplingen mellan dessa blyg groddjur och den mytiska varelse är oklart, självfallet, är eld som skadar salamandrar som det är att de flesta andra levande organismer.

Liksom andra groddjur, salamandrar föredrar fuktig, fuktiga platser som myrar, kärr och vattendrag. De är särskilt rikligt i Nordamerika, där de finns i och kring dammar, bäckar och sjöar. Vissa arter lever också trädlevande livsstilar, som gynnar miljön i träd för sin vuxna livsmiljöer. Salamandrar varierar mycket i storlek och färg, men alla har släta, porös skinn som kan känna fuktig vid beröring, tillsammans med långa svansar. Vissa arter är också ganska färgglada, med vackra orange eller röda fläckar på kroppen. En salamander som startar som en vattenlevande larv kläcks ur ett ägg. Salamander larver har gälar så att de kan andas under vatten tills de utvecklas till vuxna med lungorna. Beroende på art, kan salamandern lever ett primärt vattenlevande liv, eller det kan sträcka sig längre bort. I alla fall, salamandrar är köttätare, föredrar insekter och små djur för mat, och de är utmärkta simmare.

Som en allmän regel, salamandrar undvika direkt ljus, och många av dem är nattdjur som följd. Djuren trivs inte bra i torra förhållanden, eftersom de flesta arter som behöver hålla sina skinn fuktig att främja allmänna hälso-och gas utbyte. Eftersom deras skinn är mycket porös, salamandrar är känsliga för miljögifter och ovarsam hantering. Människor bör vara medvetna om att salamandrar också kan bära bakterier som kan överföras genom hantering med bara händer. Som ett resultat, är det en bra idé att tvätta händerna efter det att handeln med salamandrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.