Vad är en Mud Dauber?

Mud daubers är en av de få insekter som lägger sina ägg i bon av lera. Beroende på art, kan bon ser ut som små Adobe högar eller oländig ledningar. Till skillnad från papper getingar, lera daubers är ensamma, även till skillnad från många stickande insekter, de är sällan skadligt för människor. Endast om ordentligt provocerade genom hantering kommer de sticka en människa. De använder sina Stingers på spindlar, though. Det är till stor del med förlamad spindlar, dussintals förpackad i varje kammare, som lera daubers lager boet för att mata larverna. Efter att ha fyllt en av cellerna med mat, lägger leran dauber hennes ägg och sälar passagen. Hennes arbete med detta område är gjort, och hon går vidare för att samla mat till nästa. Även om det är den kvinnliga lera målarkludd som bygger boet, i vissa arter hanen kommer att bidra till Spider-insamling, och han kan också tjäna som en vakt för att hindra rovdjur från att stjäla bestämmelserna.

Utnämningen lera målarkludd finns flera sorter av geting. Den blå lera dauber och svart och gult gyttja målarkludd, både med nål-smala midjor, är medlemmar av familjen Sphecidae, och är kopplade till digger getingar. Bon att de svarta och gula gyttja dauber bygger är samlingar av rör monteras till en oregelbundet sfärisk form, storleken av ett litet äpple. Den blå leran dauber ofta använder övergivna bon av andra leran daubers stället för att bygga sin egen. Den har en tydlig förkärlek för svarta änkan spindlar, speciellt unga. Den orgelpipa lera målarkludd, vars namn kommer från rör av varierande längd som bildar sitt bo, är en del av familjen Crabronidae, tidigare behandlade en underfamilj Sphecidae.

Metoder för bobyggande varierar mellan olika sorter av lera dauber. Den orgelpipa lera dauber finner lera någon annanstans och bär den i hennes mandibles till boet plats där hon formar till tunnlar. Flera honor kan bygga ledningar i samma kluster, som vanligen består av 5 till 7 rör. Den svarta och gula gyttja dauber använder samma teknik. Den blå lera målarkludd dock transporterar droppar vatten till platsen och blandar det där med smuts. Om det är återanvända ett bo, använder den blå leran dauber vatten för att göra reparationer. Mud daubers kan arbeta snabbt, avslutar en bo som innehåller många ungar inom en dag. Som leran daubers bygga sin kropp vibrerar eller hum, ett beteende som kan hjälpa till att distribuera leran. När boet är på plats, lera daubers tillämpa ett slutligt lager av lera, som jämnar och stabiliserar strukturen. Efter 9 månader i boet, nya lera daubers uppstår. För ett par dagar, de är fria, dricker nektar och utforska livet utanför leran tunneln. Sedan cykeln börjar igen som den kvinnliga kompisar, jagar och bygger.

Även lera daubers är inte aggressiva, utom spindlar, kan närvaron av deras bon orsaka svårigheter. Den smala ingångar fladdermöss hus och några birdhouses kan bli oframkomliga om en lera dauber har beslutat att bygga där. Mud daubers ibland bygger bon i små utrymmen av flygplan som hjälper till att bestämma lufttrycket, och dessa kan farligt störa behandlingen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.