Vad är en Labradoodle?

Labradoodle är en hund normalt framställs ur en Labrador retriever förälder och en storpudel förälder. Men många ofta nu bara producera mer valpar genom avel ihop två Labradoodle föräldrar. Målet bakom korsar två raser var att producera en hund som mindre skjul, och provocerade färre allergier. Detta har inte varit helt framgångsrika. Det Labradoodle är en relativt ny blandras och har sitt ursprung i Australien. Wally Conran krediteras vara den första att avsiktligt producera blandras år 1988, men utan tvekan den tillfällige labrador /pudel romantik inträffat före denna tidpunkt. En av Labradoodle valparna från den ursprungliga blandningen ansågs allergivänliga. Men sedan den tiden, några Labradoodles fortfarande skjul eller är ett problem för dem som är allergiska mot hund hår, ilska eller hund saliv.

Hundarna blev nästan genast populär i Australien under 1990-talet, med många hundar som namngivna Labradoodles som i själva verket inte så strikt. Problem uppstod också eftersom Labradoodle är en stor hund, och folk antog valparna inte inser att hunden är för stor att hantera. Den typiska första Labradoodle kan vara över två meter (. 60 m) i axelhöjd.

Tyvärr har många en tidig Labradoodle var också avlivas eftersom de har visat sig vara mycket intelligenta hundar som ofta är envis. När utbildade, kan de göra bra ledarhundar. Var dock tillbaka några av de första hundarna till uppfödare som omöjligt att träna. Faktiskt, de flesta uppfödare hävdar att tidig utbildning skulle ha förhindrat dessa hundar "dödsfall, men när de återvände, insatser för att omskola hundarna var inte framgångsrik.

Dessutom hade uppfödare ofta tillbaka hundarna eftersom ägarna felaktigt trodde hundarna skulle inte främja allergier. Faktum är att många av hundarna visade sig inte vara allergiframkallande som man hoppats inte alltid, vilket rasen gav tillfredsställelse till nya ägare. I utseende visar Labradoodle också stor varians. En del har lockigt kappor och andra har länge nedskärningar, mer troligt att kasta. Hundar kan MÅNGFÄRGAD, brun, svart, gul eller vit. Ansiktsform varierar också. Vissa hundar har längre nos för Labrador, medan Labradoodle föds med en mindre pudel kan ha en mer rund "teddy-bear" ansikte form. Att bekämpa storlek frågor, korsar några Labradoodle är nu resultatet av miniatyr pudel och föräldrar labrador. Storlek fortfarande något oförutsägbart, men mindre Labradoodle typer kan parades med andra små hundar för att hålla rasen storlek small. Liksom, resultaten av två något mindre sprider Labradoodle föräldrar tenderar att resultera i valpar som ger människor färre allergier.

medan Australien upplevde en Labradoodle uppsving under 1990-talet har USA nu kommit i kapp, med Labradoodle kors är erbjuds under 2005. Sedan dess har de blivit populära hundar, särskilt när utbildade ledarhundar, eller för dem med mindre hund allergier. Vissa Labradoodle purister oroar USA Labradoodle kors eftersom de inte kan vara den blandning av labrador /pudel att skapa standard i Australien nu behöver.

Dessutom australiska uppfödare oroar sig över att Labradoodle högkonjunkturen i USA kommer att leda till samma resultat som upplevdes först i Australien. De som inte vet tillräckligt om Labradoodle storlek och temperament, samt deras potential för att orsaka allergier, kan överge hundar vid skyddsrum där många får dödshjälp.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.