Vad är en Kammaneter?

En kammaneten är en liten marina djur, oftast med två långa tentaklerna, som parasiterar på små mål i havets PHOTISK (ljus) zon, inklusive plankton, fisk, ägg, larver, andra Ctenophora, och andra små organismer i allmänhet omkring 1 mm i storlek. Ctenophora kallas ibland kammaneter, trots sin relativa komplexitet i jämförelse med maneter. Vissa Ctenophora är självlysande, men detta är bara synlig i totalt mörker. I ett akvarium, verkar Ctenophora självlysande grund av rader av smält cilier på sin sida som används för transport, som skingra ljus, producerar en vacker regnbåge effekt. I den mest kända arter, Pleurobrachia , inte ljuset inte släpper från kammaneten själv, utan är skapad av optiska scattering. Det mest kända släkten av kammaneten är Mnemiopsis , som kan hittas säsongsmässigt i bräckt vatten utanför Chesapeake Bay. Liksom maneter, Mnemiopsis och andra Ctenophora har kroppar som består mestadels av vatten, i detta fall 97%. Den kammaneten är byte för många viktiga större djur, inklusive havssköldpaddor och en mängd fisk.

Ctenophora har flera unika celler för jakt och förflyttning. Det kammaneten har en balans receptor, den statocyst, som fungerar väldigt annorlunda än innerörat hos däggdjur, men används för att hålla upprätt position i Ctenophora som behövs. Kammaneter tentakler innehåller colloblasts eller celler lasso, som är specialiserade celler som skickar ut viktiga ämnen som vid kontakt med byte. Dessa skiljer sig från maneten s nematocysts, som istället används för att injicera toxiner, men de har vissa strukturella likheter. Övergång tider för dessa celler är mycket imponerande, i mikrosekunder eller mindre, och kan endast fångas med extremt snabb exponering kameror.

Tyvärr kan vi inte vet så mycket om kammaneten historia som vi vill, eftersom dessa djur FOSSILISERA dåligt. Mesta av vad vi vet är erfarenheter som samlats från observationer av Ctenophora i laboratorier i nuet. Även mer komplexa än maneter, Ctenophora saknar centrala nervsystemet, som har endast en decentraliserad neurala nät för att styra deras beteende och reaktioner. Enkelheten i detta neurala nät gör det till ett potentiellt mål för tävlan i robotteknik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.