Vad är en Gråval?

Gråval, Eschrichtius robustus , är en vandrande val som upprätthåller befolkningen i östra och västra kust Stilla havet. En tredje befolkning fanns en gång i norra Atlanten, men dog ut på grund av jakt. Den Gråval tillbringar en stor del av sitt liv reser mellan häckningsplatser i vinter och grunder utfodring under sommaren.

Genetiskt samband med blå valar och valar puckelrygg, den grå val skiljer sig i sin grå och vit färg och bristen på en ryggfena. Även mörk grå till färgen, är valarna markerade med vita ärr mönster kvar av parasiter. Vuxna handjur som är ca 45-46 fot (13. 7-14 m) lång och väga runt 30-40 ton (27,200-36,300 kg. ) Honorna är något större än hanarna. En nyfödd kalv är cirka 15 fot (4,5 m) lång och väger vanligtvis mellan 1000 och £ 1. 500 (500-680 kg. )

Kaliforniens Gråval i östra Stilla har ett förutsägbart flyttande mönster tätt följda whale-watching fans. I oktober varje år, valarna simmar söderut från Alaska området, i genomsnitt 80 miles per dag (120 km. ) I mars, når de flesta av befolkningen Baja, Kalifornien, där Gråval kalvning laguner finns. I dessa skyddade laguner, valar matte och föder fram till april eller maj, innan de börjar sin vandring norrut tillbaka till utfodring grund i Alaska. Den årliga resan 10,000-14,000 miles (16,000-22,530 km) lång, tros vara den längsta vandrande mönstret av alla däggdjur.

Grey whale mödrar resa med sin nyfödda kalvar, efter att barnen har bildat tillräcklig späck lager för att hålla dem i kallare vatten. Resan norrut är farlig för kalvar, som hajar och späckhuggare aktivt jaga dem. Mor valar noteras att vara särskilt aggressiv försvarare, som ursprungligen leda till att klassificeras som farliga och kallas ofta "djävul fisk. "

historia av mänsklig interaktion med grå valar är inte en angenäm, med valfångst är en viktig faktor för utrotning av Atlanten befolkningen. När kalvning laguner Baja upptäcktes först 1857, förädling och födande djur slaktades i hundratal. 1949, Internationella valfångstkommissionen (IWC) förbjudit kommersiell jakt av grått valar och östra Stilla befolkningen har återhämtat sig, trots fortsatt jakt av vissa inhemska amerikanska och ryska grupper. Västra Stilla havet befolkningen tros av experter för att stanna kvar i kritiskt utrotningshotad, med bara 100-300 djur som överlever.

överlevnad grå valar i huvudsak baseras på omdefiniering av valarna som en skyddad art. Den valskådning industri och djurens rättigheter grupper fortsätter att betona vikten av att säkerställa överlevnaden av valar varelser som en del av havets näringskedja. På grund av den enorma återvinning av Kaliforniens befolkning grå valar har IWC möter allt större press att tillåta kommersiell jakt på djuren gång. Även om Gråval åter blomstrar i kustvattnen i Nordamerika, är dess framtid osäker i kölvattnet av jaktlagstiftning och eventuella klimatförändringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.