Vad är en Fiskarkatt?

Ett fiske katt, eller Prionailurus viverrinus , är en liten katt hemma i Sydostasien. Som namnet antyder, fiske katter fisk för sina middagar, trots att de äter andra små djur också. Det vatten-älskande katter anses känsliga för utrotning, eftersom de bygger på friska våtmarker för att överleva. Flera djurparker runt om i världen upprätthålla häckningskolonier fiske katter, för människor som är intresserade av det särskiljande djur personligen. En vuxen fiske katt är ungefär dubbelt så stor som ett genomsnittligt hus katt, med oliv grå päls markerade med prickar och linjer och krämig buken. Längs ryggen, fläckarna förvandlas till en mörk ryggfena rand, som kan vara accentuerat med flera partiella ränder. Djuren har organ som är väl anpassade för vattenlevande liv, med små öron, tjock ben, och en tillplattad svans som tydligen kan användas nästan som ett roder. Fiske katter också har lätt tillplattade ansikten, som ger dem ganska komiskt uttryck. De djur som äter fåglar, smådjur och fisk. De föredrar långsamma eller stillastående vatten, och kan hittas i myrar, våtmarker och myrar, liksom nära åar och bäckar. Fiske katter simmar väldigt bra, och de också leka i vattnet, vilket visar att inte alla katter ogillar tid i vattnet. Djuren har också utvecklat en unik egenskap som hjälper dem att fiska, de pekar klorna på vattenytan för att efterlikna förflyttning av insekter, teckning fisk upp till ytan så att de är lättare att fånga.

Inte mycket är känt om den vilda och avel vanor av fiske katter. Den dräktighetstiden är cirka två månader, och honorna normalt bära två till tre ungar. Många fångenskap kolonier lever tillsammans i godo, dela spelar tid och resurser. Liksom många arter av små katt, fiske katter är ibland svåra att spåra i naturen, förutom med hjälp av dolda kameror och spåra kragar.

Tyvärr har fiske katt är hotad från flera håll. Många av våtmarkerna i Sydostasien håller på att förstöras för att ge plats för industri, eller genom klimat-förändringar. Föroreningar är också ett allvarligt problem i Sydostasien, vilket reducerade många växt-och djurarter, inklusive fisket katt, genom vattendrag. Dessutom är de djur som jagas för sin vackra päls i vissa länder. Djurparker med uppfödning i fångenskap program hoppas att hålla i fångenskap lager stark och mångsidig, så att fisket katten inte kommer att försvinna helt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.