Vad är en Banana Slug?

En banan skogssnigel är en typ av blötdjur, med den klassiska mjuka kroppen av en mollusk men inga hårda yttre skal. De djur som finns i skogarna i nordvästra USA, med tempererade redwood skogarna i norra Kalifornien visat ett populärt tillhåll plats för banan sniglar. Förutom att ge ledtrådar till utvecklingen av blötdjur, banan sniglar är också officiell maskot vid University of California, Santa Cruz. De har också nästan blev California State mollusk i slutet av 1980. Det finns flera arter av banan skogssnigel, allt finns i Ariolimax släkte. De är ofta gul med bruna fläckar som får dem att ser ut som bananer, även om de också kommer i vitt, grönt och brunt. Djuren föredrar fuktig miljö av skogens golv och trädgårdar, där de äter växter, svampar, lavar, och ruttnande grönsaker frågan med sina raspande mouthpart kallas radula.

Djuren är ökända för mycket extremt slemmig och som alla som har hanterat en banan skogssnigel vet, är det slem mycket långlivade och svåra att ta bort. Slammet tjänar ett antal funktioner. Djuren använder slem för att smörja marken så att de inte skadas av käppar och stenar, till exempel. Slem håller även huden på en banan skogssnigel fuktig, vilket är viktigt för gasutbyte och andas, och det avskräcker rovdjur. Utöver de slem, stångbitar banan också lägga rovdjur bort med en mild nervgift som orsakar korta bedövande. Nästa gång du har tillgång till en banan skogssnigel, vågar någon att slicka undersidan, erfarenheten är ganska konstigt.

Liksom andra blötdjur, banan stångbitar flytta med en muskulös fot, och de har en puckel av kött runt deras huvuden. De djur använder två antenner för att kommunicera. En uppsättning, kallad eyestalks, ligger högre upp i huvudet, medan den undre stjälkar detektera feromoner från andra banan sniglar. Båda kan fällas för skydd.

Den gula sniglar är lätta att upptäcka i den dunkla skogen, och de är ofta ute i kraft efter ett regn. Bananen skogssnigel är hermafroditer, och kamrater genom att byta sperma med en annan banan snigel, i en process som kan ta timmar. Varje banana slug befruktar sina ägg, och gömmer dem på ett fuktigt ställe att kläckas. Många människor är förtrollad av banan sniglar på grund av deras spännande färg och till synes nyfikna ansikten, som karakteriseras av att försiktigt vinkar eyestalks. Andra, särskilt trädgårdsmästare, ogillar djuren, eftersom de kan vara förödande för växter och de är ganska obehagligt att hantera eller trampa på.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.