Vad är cirrusmoln?

cirrusmoln är mycket tunna, stripig moln som bildas i övre nivåerna av troposfären. De består främst av iskristaller, vilket återspeglar den extrema kylan på denna höjd, och de kan ta sig olika uttryck och former. Som en allmän regel, cirrusmoln är tunt nog att vara transparent eller mycket nära den, och de utgör i vackert väder, även om en särskilt tung skikt av cirrusmoln kan indikera ett inkommande storm system. Dessa moln i allmänhet form över 23. 000 fot (6. 000 meter), och de är ofta tillsammans med strimmor svansar av iskristaller som höjer stripig, eteriska förekomsten av cirrusmoln. De kan uppträda som enstaka moln, eller i en stor massa, beroende på väderförhållanden och omgivande fukt, och de kan också förekomma i samband med andra typer av moln. En känd form av cirrusmoln är Cirrus fibratus , den klassiska "Mare's tails" av stripig, släpande moln. När cirrusmoln visas i en mycket svullet form, kallas de Cirrocumulus moln, medan transparent ark Cirrus som sträcker sig över stora delar av himlen kallas Cirrostratus. Cirrus duplicatus former staplade lager av moln som kan ha samband med delar som passerar mellan skikten, och Cirrus Kelvin-Helmholtz former särskiljande spiral mönster på himlen. p

cirrusmoln kan också seedade genom att skicka flygplan, eftersom de fördriva fukt och annat material från sina motorer. Dessa moln kallas "Cirrus aviaticus" eller "contrails", och de är bekanta för många människor som bor eller arbetar i närheten av stora flygplatser, där contrails kan genomkorsa himlen i vissa väderförhållanden. Beroende på förutsättningar, kan contrails kvar, eller sakta smälta bort från himlen, contrails kan användas för att uppskatta vilken riktning ett plan är på väg till eller ifrån, som observatörer på plats kan se vilken riktning molnet körs.

Bland de olika typer av moln som människor kan identifiera, cirrusmoln kommer till den högsta punkten i troposfären, den del av jordens atmosfär som kommer i kontakt med marken. Höjden av cirrusmoln kan variera beroende på region på jorden de utgör över, eftersom troposfären är tunnare på vissa ställen än i andra. Genom att titta i riktning mot svans i samband med en patch av cirrusmoln, kan man avgöra vilket håll vinden kommer i nivå med troposfären bebos av molnen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.