Vad är brachiopoder?

brachiopoder, även känd som lampshells eller "brachs," är en grupp av skaldjur, medlemmar Phylum Brachiopoda. Även om vissa av dem ser ytligt som musslor, de är verkligen helt annorlunda-både på utsidan och insidan. Brachiopoder är fylogenetiskt unikt nog att förtjäna sin egen stam, medan musslor är musslor, en del av stammen Mollusca. Brachiopoder kallas artikulera eller oartikulerade utifrån om deras två granater har ett gångjärn (formulera) eller hålls samman bygger på muskler ensam (oartikulerade).

Brachiopoder är stationära filtrerare som matas genom en Frilled bihang kallas Lofofor. Till skillnad från musslor, som har två symmetriska skal på båda sidor, brachiopoder har skal symmetriskt runt en central axel, men inte i förhållande till varandra. En del av detta har att göra med brachiopoder övriga bihang-den BLOMSKAFT. Att BLOMSKAFT är en köttig stjälk som Armfotingar använder för att fästa sig på en yta, vanligtvis permanent. Ett skal har en särskild öppning för BLOMSKAFT att sticka ut, därför kallas BLOMSKAFT ventilen. Den BLOMSKAFT ventilen är övre skal av djuret, och det är ofta tjockare och hårdare än den undre ventilen (brachialis ventil), för att skydda mot attacker från ovan.

Även sällsynt idag, brachiopoder är mycket viktiga i samband med utveckling av flera skäl. Brachiopoder var de första bilaterian djur att innesluta sig i ett hårt skal och anta en stationär livsstil. Brachiopoder dominerade havet bottnarna för hela paleozoiska eran (542 till 251 miljoner år sedan), långt numerärt de musslor som täcker havsbottnen i dag. På grund av sitt överflöd och hårt skal, brachiopoder är också den vanligaste fossil. De var särskilt framgångsrika från Ordovician period framåt, då många filtrerare utvecklats och började utnyttja den rikliga matrester ansamlas i jordens oceaner.

Under perm -trias utrotningshotade 251 miljoner år sedan, brachiopoder alla men gick utdöd. 96% av Armfotingar arter dött ut. Sedan dess har brachiopoder varit outcompeted av musslor, som använder suger i stället för en Lofofor på foder, och ofta är mobila, kryper fram på havsbotten eller inträngning i grundmaterialet med en muskulös fot.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.