Vad är Tornadogränd?

Tornado Alley är en del av USA som är särskilt utsatta för ofta, svår tornados, särskilt jämfört med resten av USA. Flera stater i denna region är kända för sin twisters, delstaterna Oklahoma och Kansas, till exempel, är mycket väl kända för sina onda tornados. Särskilt under den tid på året när tornados är vanligast, kallas i vardagligt tal som tornado säsongen, tenderar Tornadogränd att vara i nyheterna mycket.

Även om termen "Tornado Alley" är ofta kastas omkring, det finns faktiskt en del tvist om vilken region i USA bör klassificeras som Tornado Alley. De flesta kartor fokus på Great Plains staterna mellan Rocky Mountains och Appalachians, med många särskilt belysa de stater som är i direkt mitt i USA, medan andra kan vandra så långt som Florida.

tvist om gränserna för Tornado Alley är rotad i argument om hur man skall definiera Tornado Alley. Om man går på frekvens av tornados enbart kartan så mycket större, eftersom stater som Florida har många tornados varje år, trots att de är relativt små. Styrka ensam kommer att generera en mycket mindre karta, vilket kan skapa en definition som är för snäv, en region med fem riktigt stora tornados varje år kan inte uppleva så mycket skada som ett område med 15 mindre tornados, till exempel. Som ett resultat, de flesta kartor försöka införliva styrka, frekvens och uppgifter om omfattningen av de skador som orsakats av tromber varje år.

staterna Tornadogränd ofta byggnormer som direkt tar ofta tornados, i ett försök att göra strukturer säkrare. Besökare kan märka en större antal Tornado skyddsrum och källare att skydda befolkningen i händelse av en tornado, och att bygga konstruktioner är ofta inriktade på en omläggning av och motstånd mot tornados. Dessutom kan försäkringen vara högre i Tornadogränd stater och skolor kan uppmuntras att hålla regelbundna övningar och Tornado klasser säkerhet att se till att barnen vet vad de ska göra i en tornado.

>

I all diskussion om där Tornadogränd är, vissa forskare har glömt att förklara varför området är så benägen att tornados. Frekvensen av tornados i regionen är direkt kopplad till platt landskap, som gör att varm fuktig luft från söder till flödet upp och möta kalla torra områden från norr. I de områden där dessa luftströmmar uppfyller, villkoren är mogna för lek tornados.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.