Vad är Titan Arum?

titan Arum ( Amorphophallus titanum ) är en växt med den största blommande strukturen i världen. Dess blomställning består av många små blommor på en Spadix, omgiven av en spathe , båda typerna av spikes, vilket gör det likna tillhörande Calla lilja i form. Titan Arum kan nå nästan tio fot (3 m) i höjd. Det hör hemma i Sumatra regnskogar i Indonesien men har odlats någon annanstans. Titan Arum upptäcktes av italiensk botaniker Odoardo Beccari 1878.

Titan Arum har en ihålig Spadix varierar från ljust gult till ljust lila. Den övre, synliga delen är täckt med pollen, medan den undre delen är täckt i lysande orange fruktblad , den kvinnliga reproduktiva organ. Den spathe är grön på utsidan och purpurröda på insidan. Titan Arum är en av de växter smeknamnet "liket blomma", eftersom den avger en doft av ruttnande kött för att locka sina flyga och skalbagge pollinerare. Den mörka röda färgen på anläggningen också simulerar döda kropp, och toppen på Spadix ligger nära människans kroppstemperatur när den blommar, ytterligare locka as insekter.

Manliga och kvinnliga blommor blomma i samma blomställning av titan Arum. Hane blommor blomma en dag eller två efter honblommor att förhindra självpollinering. Efter blommande, blommande struktur Wilts och dör inom några dagar. En enda stor, paraply-liknande blad skott från växtens rot efter blomman har dött. Den kan nå upp till 20 fot (6 m) i höjd, med en 16 fot (5 m) span. Bladen på Titan Arum växter i fångenskap blir bara till cirka 12 fot (3,6 m). Bladet ersätts varje år till dess att anläggningen har lagrat tillräckligt med energi för att blomma igen. Vid denna punkt blir anläggningen vilande i fyra månader innan de blommar igen.

var Titan Arum växter första odlas i fångenskap i Royal Botanic Gardens i Kew i London, 1889. Sedan dess har cirka 100 växter har odlats, däribland några i USA och Tyskland.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.