Vad är Spirochaetes?

Spirochaetes, även känd som spiroketer, är bakterier som har en distinkt spiralform. Visad under förstoring, spirochaetes ser ut som små telefonsladdar eller korkskruvar. Bakterier i sex olika släkten klassificeras som spirochaetes, inklusive de bakterier som orsakar syfilis, yaws, borrelios och recidiverande feber. Många av dessa bakterier är sjukdomsframkallande och orsakar hälsoproblem i människor och djur de infekterar. Dessa bakterier alla tillhör ordningen Spirochaetales, och de är gram-negativa. Liksom andra gramnegativa bakterier, spirochaetes har en distinkt cellvägg som innefattar ett yttre membran med substanser som kan orsaka inflammation och infektion. Några av de tidigaste antibiotika är speciellt framtagna för att behandla spirochaetes, främst syfilis, och dessa bakterier har studerats ingående sedan 1800-talet.

Även om bara sex släkten anses spirochaetes dessa släkten är mycket skiftande, och alldeles utbredd. Vissa är mycket svårt att behandla, utveckla resistens mot antibiotika mycket snabbt, och många finns i tropikerna, där de ibland sprids okontrollerat i låginkomstländer samhällen, vilket gör behandling och begränsning mycket svårt. Eftersom spirochaetes gillar den bakterie som orsakar yaws huvudsak drabbar låginkomsttagare, många läkemedel är ovilliga att investera i utvecklingen av nya behandlingsformer, eftersom de inte kan betala av. Dessa bakterier föredrar fuktiga miljöer. I naturen kan man hitta i vatten, och de också leva inuti kropparna av ett brett sortiment av insekter. Många spirochaetes överförs från person till person eller djur till djur som insekter, framför bitande insekter, som injicerar spirochaetes till blodomlopp av sina offer. Detta kan göra spirochaetes mycket svårt att hålla i många samhällen, som insektspopulationer kan vara mycket svårt att kontrollera utan omfattande användning av bekämpningsmedel.

Infektioner med spirochaetes ofta skapar mycket distinkta symptom som kan användas vid diagnos, även om vissa läkare kan ta blodprov ändå att bekräfta infektion. När det gäller spirochaetes som syfilis som har utvecklat betydande antibiotikaresistens, kan blodprovet odlas så att läkaren kan bestämma det bästa valet av antibiotika att använda, få hjälp till patienten så snabbt som möjligt.

Man kan minska risken för infektion med spirochaetes med hjälp av personliga insekt sprayer i regioner som spirochaetes är endemiska, och även genom att vara försiktig runt smittade personer. Direkt kontakt kan spridas spirochaetes i många fall, särskilt kontakten mellan öppna sår, sår, eller könsorgan. Om du är smittad är det viktigt att göra en fullständig kurs av antibiotikabehandling, som delvis gått kurser kan bidra till utvecklingen av resistens, en mycket oönskade resultat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.