Vad är Glow Worms?

Glow maskar är egentligen inte maskar, utan faktiskt larven av en insekt som kallas svampen gnat. Ej att förväxla med europeiska eld flugor, även kallad glöd maskar, svampen gnat larver finns i grottor, grottor och andra skyddade platser i Australien och Nya Zeeland. Glow maskar är stora attraktioner i båda dessa länder och föra in miljontals dollar för turistnäringen varje år. Deras ökande popularitet bland lokalbefolkning och turister är inte förvånande med tanke på deras intressant bakgrund.

Glow worms härleda sitt namn från sin förmåga att producera ljus naturligt, en process som kallas bioluminiscence . Deras blågröna skenet av ljus utsänds som ett resultat av en kemisk reaktion mellan flera komponenter: en restprodukt som kallas Luciferin, enzymet luciferase, en energi molekyl som heter adenosintrifosfat (ATP) och syre. Det ljus används för att locka till sig rovfåglar såsom små sniglar, mygg, Caddis flugor, myggor, dagsländorna, nattfjärilar och tusenfotingar. Hos vuxna kvinnor, den lyser som en parning uppmaning till vuxna män i närheten.

Beroende på den omgivande miljön och livsmedelsförsörjning, glöd maskar har en livscykel som varar mellan 11 och 12 månader. Det finns fyra stadier i livscykeln:

Ägg. Kvinna vuxen glöd maskar låg i genomsnitt 130 ägg. Dessa ägg läggs på grupper om 30 till 40 i skyddade områden såsom sprickor och skrevor. De GRÄDDGUL, ca 0,03 inches (0,75 mm) i diameter och mycket klibbiga, så att de kan hålla sig till grottan väggar och tak. Eftersom äggen ålder, blir färgen mörkare. Det tar tre veckor för äggen att kläckas till larver.

Larv. Glow maskar tillbringa åtta till nio månader i detta skede, den längsta förhållande till andra skeden av livet. Larven börjar glöda så snart som det framgår av ägget. Det börjar med en längd på 0,12 till 0,2 inches (3 till 5 mm) och kan bli upp till 1,2 inches (3 cm) före pupating.

Glow maskar bygga bon, imponerande och välorganiserat horisontella tunnlar av slem och silke, som hänger från 10 till 70 trådar av silke fiskrevar mäter mellan 0. 79 till till 3,94 inches (20 till 100 mm). På grund av flexibiliteten i deras kroppar, kan glöda maskar utsträcka sig till längden på den obäddade fiskelinan och spotta ut slem och silke när de rör sig uppåt och bildar linjen. Dessa ämnen omfattas klibbiga droppar slem som förlama bytesdjur.

Glow worms leva inom dessa linjer när de är färdiga. De rör sig upp och ner raderna, glödande ljust för att locka och snärja byte. Det hungrigare de är, desto ljusare glöder. Glow maskar kan känna vibrationerna när bytet är fångade och bundits av droppar slem. De glider mot bytet och använda den antingen genom att suga ut sin saft eller genom att äta det hela. När glöden maskar har fått sitt lystmäte av mat, slutar de avger ljus.

puppor. I slutet av larvstadiet, glöd maskar utsöndrar en enorm mängd slem runt sina kroppar. Detta slem så småningom torkar och krymper, bildar PUPP höljet. Dessförinnan är trådar fiskrevar arrangerade att bilda en skyddande barriär inom vilken PUPP höljet hänger säkert.

Medan pupating, glöd maskar avger ljus periodvis. Eftersom PUPP höljet är öppet lockar glöd släpps närheten vuxna män. Detta stadium varar cirka 12 dagar. Mot slutet, kvinnlig puppor glöd ljusare, signalerar deras förberedelser för parning.

Vuxna. Den vuxna liknar myggor, med en genomsnittlig längd på 0,59 inches (15 mm). De har en kort livslängd, eftersom de inte har munnen eller varje annan form av utfodring. Faktum är att deras främsta mål är parning och reproduktion. Hannar leva mellan tre till fem dagar, medan honor lever bara en dag eller två, dör strax efter att lägga sina ägg.

Glow maskar är intressanta varelser vars mysterier ännu inte upptäckts av nyfikna forskare från hela världen. Det finns dock en stigande oro för att öka antalet resor till deras livsmiljö kan hota de arter som till slut leder till utrotning innan vi kan lära oss mer om dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.