Vad är Electroception?

Electroception är den biologiska förmågan att antingen skapa eller att upptäcka elektriska laddningar. Det är oftast förekommer i Ocean djur på grund av överlägsen förmåga vatten att leda elektricitet. Exempel på djur med electroception inkluderar hajar, rockor, ålar och svagt elektriska fiskar. Kloakdjuren, inklusive echidnas och platypi, är de enda däggdjur som har förmågan. är Electroception används för att öka djurens medvetenhet om sin omgivande miljö och ibland för att upptäcka bytesdjur. I elektrisk ål, är det även används som en högspänningsledningar vapen. Lightning bugs, trots sitt namn, saknar electroception. De djur som använder elektricitet mest intimt är förmodligen den elektriska ålen ( Electrophorus electricus ). Detta Amazonas sötvatten rovdjur egentligen inte är en ål, men en knifefish, eller gymnotiform. Gymnotiformes är ett släktled av fisk som har utvecklats för att utnyttja bioelectricity och electroception. Förutom den elektriska ålen, de inkluderar svarta spöket ( Apteronotus albifrons ), glas knifefish ( Eigenmannia virescens ), och tigern knifefish ( Gymnotus carapo ).

Gymnotiformes genererar ett elektriskt fält på ca 1 volt på 24 timmar om dygnet. Elektrisk ål, den mest kraftfulla gymnotiformes har electroception områdena omkring 10 volt. Effekten fortsatt stark under sömn. För topp jakt eller själv-försvar spricker, spänningen i området kan vara så hög som 600 V. Detta enkelt dödar små fiskar i det omgivande området.

Elektriska ålar är ganska stor och växande så länge 2,5 m (8 fot) och väger 25 kg (55 lbs). De använder sin Sachs orgel, en bunt electroplaques, att generera en avgift. Det electroplaques är disc-liknande celler staplade ovanpå varandra för att producera en tillsats avgift.

ATP-driven proteiner pump positiv natrium-och kaliumjoner ut ur cellen och skapar en negativ laddning, vilket motsvarar elektrifiering. En kärna av nervceller i fiskens hjärnan som kallas bränderna pacemaker kärnan när byte eller ett hot upptäcks, vilket frigör acetylkolin som stimulerar cellerna att "eld". Den grundläggande principen för aktivering är den samma som på muskelceller.

Varje fisk eller haj som lever i röran vatten har något att vinna på en extra känsla. Som ett resultat av mycket fisk svagt electroceptive. Det har visat sig att hajarna kan stimuleras till attack genom ren manipulation av det elektriska fältet i vattnet, och närvaron av synlig byte eller blod är inte nödvändig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.