Hur Tides Work?

Tidvatten orsakas av gravitationskraft av solen och månen på jordens yta. Medan de flesta människor associerar tidvatten speciellt med havet, är hela planeten omfattas tidvattenkrafterna, som är atmosfären, och i själva verket alla himlakroppar påverkas av tidvatten kan skönjas. Den stora mängden vatten på jorden har gjort insatser av tidvatten särskilt anmärkningsvärd och intressant. Diskussioner om förflyttningar av tidvatten finns i den äldsta skrifterna i världen, vilket tyder på att människor alltid har varit fascinerad av det en gång till synes mystiska uppgång och fall vatten längs kusten. Det finns ett antal olika typer av tidvatten. Så kallade "springfloden" inträffar när solen, månen och jorden ligger uppradade alla i en rad, i en situation som kallas "Syzygy" av astronomer. Under Syzygy, är Månen och Solen båda drar åt samma håll, vilket skapar en särskilt stor bula och en motsvarande större flod. I NIPFLOD tidvatten, solen och månen är i rät vinkel, utöva krafter drar åt motsatta håll och skapa en lägre tidvattnet. Skillnaden mellan högsta och lägsta poäng av tidvatten kallas tidvattenintervall, och saker som är omväxlande utsätts för och som omfattas av tidvattnet sägs vara i tidvattenmiljön zon.

Tides variera kraftigt över hela världen, beroende på läge och geografiska särdrag. Som en allmän regel, tidvatten är mindre påtaglig i det öppna havet, och mer framträdande längs kusten, med platser som Västindien och Medelhavet har i allmänhet mindre tidvatten intervall, medan Kanadas Bay of Fundy har ett extremt stort tidvattenintervall som kan så mycket som 50 fot (15 meter).

Tides också variera i frekvens. På vissa ställen, tidvatten är dagaktiva, vilket innebär att det finns en flod och en lågvatten varje dag. På andra områden, tidvatten är semidiurnal, med två stora och två små punkter. Genom att titta på tidvattnet mönster i ett område och hålla reda på rörelser i jorden, månen och solen, är det möjligt att skapa tidvatten diagram, prognoser vilken lista den tid och höjd för olika tidvatten. Tide sjökort är oerhört viktiga för navigeringen, särskilt i områden med extremt tidvatten intervall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.