Vill se djur i färg?

Även om frågan är alltför vid med tanke på de miljontals djurarter inklusive insekter, det generella svaret är att forskarna har anledning att tro många om inte de flesta djur som finns i färg till viss del. För enkelhetens skull är mycket generell regel ibland erbjuds: mest dagaktiva (dagtid) djur ser i färg, medan de flesta nattliga (natt) djur inte-men även här finns det undantag.

Djur och insekter omfattar en uttömmande området för biologisk mångfald. Majoriteten av spindlar har åtta ögon och dålig syn, medan flugor har hundratals små linser och nästan 360 graders vision. Eagles får plats en mus från mer än en mil hög (1,6 km), medan en sengångare har svårt att se alla djur som inte är i rörelse. Med tanke på denna enorma mångfald, även djur ser i färg är en fråga som måste tas varje art.

Hos människa, stavar och tappar i ögats näthinna upptäcka ljus och färg, respectively. Rods låter oss se figurer i svagt ljus och ta oss ner i korridoren mitt i natten. Kottar, som upptäcker färg, kräver mer ljus för att aktivera. Av den anledningen kanske du märker att du inte ser färger i mörkret, utan verkar allt i gråtoner. Vänd på en ljus och näthinnans kottarna aktivera, Förmedling färg information till hjärnan. När man överväger huruvida djuren se i färg, är ett sätt att titta på strukturen i ögonen för att se om kottarna är närvarande. Många nattdjur som forskarna har studerat saknar kottar, förlitar sig i stället på ett större antal stavar för utökad mörkerseende och skarpare upptäcka rörelse. Som ett undantag till den nattliga regeln, ugglor har kottar, ledande forskare att tro på dessa djur finns i färg. De flesta arter av primater, fåglar, katter och hundar finns också i färg till en viss grad.

Människor har tre uppsättningar av kottar för att upptäcka färg i olika våglängder: Kottar att upptäcka röda våglängderna, strutar att upptäcka blått, och kottar att upptäcka grön, om varje kotte upptäcker ett brett spektrum som överlappar för att skapa andra toner . Djur som katter och hundar har två koner, vilket gör dem färgblinda till specifika färger. De har dock många fler stavar än människor, ger dem större mörkerseende och ett vassare förmåga att upptäcka rörelse. kan till exempel hundar inte skilja mellan grönt och orange som båda ser gråaktiga. Kasta en ljus boll orange tennis över en grön gräsmatta och du hittar en hund kan följa den fina medan den är i rörelse . När det gäller att vila en distraherad hund kan förlora bollen mot bakgrunden. Bara dess form kommer att få den att sticka ut. Hos människa är grön färgblindhet kallad deuteranopia .

Feline djur se i färg, men de har svårt att skilja röda, den mänskliga motsvarigheten är protanopia . Reds visas som olika nyanser av grått till en katt. Man tror både hundar och katter se främst i Grays, gula, och blues.

honungsbin och fjärilar har tre pigment visuell receptorer med true color vision inom deras synliga spektrumet. Detta spektrum stoppar korta av den infraröda men sträcker sig in i ultraviolett bortom mänsklig syn. Inte bara kan dessa djur finns i färg, men de kan upptäcka en blandning av färger och rena färger.

tror man korallrev fiskar finns nära till samma rika spektrum av färger som människor ser, vilket framgår av de många färger som finns i ett korallrev miljö. Även om inte ett järn plätering fallet har det djurriket utvecklats ljusa färg både avvärja rovdjur och locka kompisar-en evolutionär funktion som tycks vara förlorad för djur som inte kan se färgen. Men undantag finns även här och antagandet är ganska allmänt hållet och spekulativa.

havslevande däggdjur som sjölejon, delfiner och valar har en enda typ av kon för att upptäcka mönster i ljust, men inte färger. Detta kallas kotte monochromacy och dessa djur tros vara fullständigt färgblinda.

Även om det kan vara sant att de djur som vi närmast förknippar med inte har samma rika spektrum av färger som människor njuta, det är nog säkert att säga att många dagaktiva djur se i färg i någon mån. Därför, nästa gång du befinner dig gående längs mittgången på din favorit djuraffär med din katt eller hund i åtanke, kan du skicka in rött, grönt och orange leksaker för att få något i en fin, ljus nyans av blå eller gul.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.