Varför är Ocean Salt?

havsvatten är salt eftersom det innehåller höga halter av lösta mineraler som tillsammans benämns salter. Ca 3,5% av havsvatten består av salter, beroende på var i världen man är, Ekvatorial vatten tenderar att vara saltare, medan norra vatten långsamt blir mer frisk. Det finns ett antal faktorer som gör havet salt, och forskarna är mycket intresserade av att salthalten i havet eftersom det bidrar till att flödet av strömmar via havet, i en process som kallas termohalina cirkulationen. En av anledningarna till att havet är salt har att göra med havets golv, som innehåller ett stort sortiment av mineraler och löst organiskt material som långsamt urholkas och rörde upp av rörelser i havet. Eftersom havet äter bort på havets botten, ökar salthalten. Havsbotten också hela tiden förnyar sig, ett annat sätt att göra havet salt, eftersom havsbotten sprida släpper ännu lösta mineraler i vattnet, i form av utsläpp från hydrotermiska skorstenar och sprickor i botten. En annan sak som gör havet salt är det vatten som rinner som rinner ner i havet. Detta kan tyckas bakvända till dig, floder, bäckar och sjöar förmodligen smak färska till dig. Men detta vatten också innehåller lösta salter, även om koncentrationen är lägre än i havet. Dessa salter ta sig till havet med dess vatten, vilket slutligen avdunstar från havet att falla tillbaka till jorden igen som regn, upprepa processen.

Anledningen till att dessa salter inte bygga upp saker som sjöar beror vattenmassor i inlandet har ett utlopp. Vad gör havet salt är den långsamma salthalt över tiden, eftersom salterna i havet har ingenstans att gå. Sjöar och vattendrag, å andra sidan, ständigt recirkulering deras vatten. Att ta reda på vad som händer när en sjö har något utlopp, kan du titta på Döda havet, som har en bekant hög koncentration av salter.

Nu när du vet Vad gör havet salt, kanske du är intresserad av att experimentera med din egen personliga tröskel för provsmakning salt. Om du dricker ett glas vatten ur kranen, kommer du uppfattar antagligen det som "färsk. "I själva verket kranvatten har ett antal lösta salter, och dessa salter är vad ge kranvatten dess smak. Om du inte tror att vattnet har smak, prova att dricka ett glas destillerat vatten, som kommer att smaka otroligt unken och platt i jämförelse. Om du lägger till en nypa salt regelbundet med destillerat vatten, kommer det att smaka betydligt fler färska; samma nypa läggas till färskt vatten kan göra det smaka lite salt till dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.