Varför Valar Breach?

Även marinbiologer har betalat senaste uppmärksamhet åt hotade arter av valar, de har inte utförts tillräckligt med forskning för att veta exakt varför valar brott. Brott uppstår när en val, speciellt en puckelrygg, vänder sig helt ur vattnet, vändningar i luften, och landar högt på sin sida. Turister på whale-watching tours kanske tycker framfart däggdjur brott bara skapa fotogeniskt stunder, men det har nog mer att göra med kommunikation, komfort, försvar, eller rovgiriga beteende. En teori hypothesizes att valar brott som en alternativ metod för kommunikation, i stället för deras vattnet sonar ljud. Den smack kan troligen höras av andra valar för en mycket lång sträcka. Men vad valar säger till varandra kan bara gissa. Är de varna vänner och riklig mat källor? Lockande mates? Eller bara tillkännage sin närvaro? En annan teori är baserad på det faktum att efter brott, mycket död hud och havstulpaner är sloughed bort från effekterna av landningen. Forskare försöker spåra enskilda valar baserat på deras DNA märkte detta praktiskt sätt att samla genetiskt material. Det är inte känt om valar bryter avsiktligt för att skrapa bort det översta lagret av huden, vatten löss eller havstulpaner, ungefär som människor scratch med sina fingernaglar, men det förefaller rimligt.

Kanske valar har nyligen utvecklat sina frekventa brott som ett svar på så många pråmar, båtar, fartyg och människor i vattnet. Eftersom de har tillräcklig syn, det trodde att de steg ur havet både att se och bli sedd som människa driven-farkoster. Detta ger dem tid att förbereda sig för ett rörligt fartyg och även varningar ett fartyg inte komma för nära det område där valar congregating. Detta undviker skada för båda parter.

Två mindre kända teorier har att göra med att resa snabbt och jagar på fisk. Aerodynamiskt, kort lämna vattnet för att luften kan hjälpa en val simmar snabbt över långa avstånd. Brott kan ha energieffektiva aspekter. För det andra kan valar målmedvetet landa direkt ovanpå byten som de annars inte kan konsumera utan att bli biten själva. De kraftfulla effekten har varit känd för att slå bytet medvetslös länge nog för valen svälja det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.